° | m/s |
Erään kotimaisen kansanmusiikkiyhtyeen jäsen markkinoi Facebookissa yhtyeen cd-levyä. Keväällä julkaistu, omakustanteena tehty levy on saanut erinomaisia arvioita sekä Suomessa että ulkomaisessa mediassa, mutta arviot eivät elätä.
Levyn ostamista joulupakettiin voisi ilman muuta ajatella. Mutta entä jos ei omista cd-soitinta? Tuntuu typerältä ostaa kotiin pölyä keräämään esine, jolla ei ole mitään käyttötarkoitusta. Kun levyt kuunnellaan nykyisin lähes poikkeuksetta digitaalisena, eikö olisi fiksumpaa maksaa niistä siellä niin, että rahat menevät musiikin tekijälle?
Näin ei Spotifyssä tai muissa musiikin suoratoistopalveluissa tapahdu. Ne maksavat tekijöille hyvin pieniä rojalteja, joten ainoastaan miljoonia ja kymmeniä miljoonia kuuntelukertoja keräävät artistit voivat saada palveluista oikeita tuloja.
Musiikkiala on jo vuosia ollut kurimuksessa. Kun levymyynti musiikin digitalisoitumisen myötä romahti, tulot piti hankkia keikoilta. Se johti keikkamarkkinoiden ylikuumentumiseen, jonka korona sitten jäähdytti hetkessä pakkaselle. Uuteen normaaliin ei ole palattu, sillä polttoaineen ja sähkön hinnannousu on tehnyt keikkailusta entistä huonommin kannattavaa.
Radiosoitosta artisteille maksetaan asianmukaiset tekijänoikeuskorvaukset, mutta siinä jyllää aivan yhtä lailla suuruuden ekonomia. Kuten tiedämme, esimerkiksi kansanmusiikki ei radiossa, edes Ylellä, soi. Kaupallisia radiokanavia taas hallitsevat samat, suuret artistit, jotka keräävät myös suoratoistopalveluissa suurimmat kuulijamäärät.
Se ei ole sattumaa.
Musiikin tekeminen voi nykyisin lähteä suuren mediakonsernin järjestämästä television laulukilpailusta. Sen voittaja tekee sopimuksen samaan konserniin kuuluvan levy-yhtiön kanssa. Se palkkaa biisintekijät tekemään kilpailuvoittajalle hitin, jonka samaan konserniin kuuluva radiokanava ottaa voimasoittoon. Kun yritykseen kuuluu vielä musiikkifestivaali ja iltapäivälehti, näkyvyys on taattu.
Esimerkiksi Sanoma-konserniin kuuluu tv-kanavia, kuten Nelonen, radiokanavia, kuten Radio Suomipop, muun muassa Suomipop-festivaaleja järjestävä Nelonen Media Live sekä musiikkiyhtiö Kaiku Entertainment. Ja tietysti paikallis- sanoma- ja aikakauslehtiä.
Tällaista jättiläistä vastaan ei pieni, omaehtoisesti musiikkia tekevä artisti tai bändi voi taistella.
Johtaako tämä siihen, että omaehtoinen musiikin tekeminen loppuu Suomesta? Ehkä kuitenkin ostan sen cd:n.
Tällaista jättiläistä vastaan ei pieni, omaehtoisesti musiikkia tekevä artisti tai bändi voi taistella.
° | m/s |
Ähtärin eläinpuisto aikoo palauttaa pandat Kiinaan – "Koemme jääneemme pandojen suojelun kanssa yksin"
Pikkupakulla Afrikkaan – Kylmiä öitä, rekkaparkkeja ja herttaisia huoltoaseman työntekijöitä
Nuoria säveltäjiä, solisteja ja kapellimestareita – Kaustisen Kamarimusiikkiviikon ensimmäisessä konsertissa perjantaina lavalle nousevat musiikkilukion opiskelijat
Pääkirjoitus: Niinistön seuraajan rima on korkealla
Myös Korpelan Energia laskenee sähkön hintaa maaliskuussa – Kokkolan Energialla hinta laskee "automaattisesti"
Kokkolan McDonaldsin kyltin ruotsinkielisessä tekstissä on kielivirhe – Löydätkö virheen?
Vaasan hallinto-oikeudelta ratkaisu Kokkolan Urheilupuistosta tehtyyn valitukseen – Asetelmat muuttuivat odottamatta: "Käsittelyn nopeus yllätti minut", kommentoi kaupunginjohtaja Stina Mattila
Vaasan hallinto-oikeus antoi välipäätöksellään täytäntöönpanokiellon Korpelan Voiman omavelkaiselle takaukselle – Lainaa on ehditty jo käyttää
Keski-Pohjanmaan liitto valitsi jälleen uuden kehittämispäällikön: "Odotan innolla tulevia haasteita, toivottavasti pystyn olemaan maakunnalle hyödyksi"
Jairi Palosen mielipidekirjoitus: Urheilupuistouutinen järkytti