perjantai 27.1.2023 | 20:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Aulis Korhosen mielipidekirjoitus: Kati Juuruksen ohjaama Luokkakokous pitäisi sisällyttää opettajakoulutuksiin

Ke 30.11.2022 klo 18:00

Yle Areenassa nähtävissä oleva dokumentti Luokkakokous on herättävä. Jokaisen kannattaisi katsoa se. Kati Juuruksen 50-vuotiaana ohjaama dokkari on alkujaan julkaistu Ylessä 8.4.2013. Juurus kertoo dokumentissa kokemuksiaan ja muistikuvia Kokkolan yläasteen vuosiltaan luokkakaveriensa täydentämänä.

Tuolloisen Kokkolan yläasteen luokkakuvassa olevista 30 opiskelijasta tilaisuuteen kutsuttuna oli paikalle saapunut vain 19 henkilöä. Esityksessä autenttisen luokkakuvan henkilöistä oli kahden tytön kuvat poistettu repimällä, mikä herätti katselijoissa kummastusta.

Dokumenttia katsellessa paljastui kuvasta "poisrevittyjen" kahden tytön todennäköiset poisjäännin taustat ja ehkäpä kahdeksan muunkin luokkakokoukseen saapumattomien syyt. Esityksen myötä paljastui luokan poikien voimakas, tyttöihin kohdistunut kiusaaminen. Kestävän luonteen omaavat tytöt selvisivät kiusaamisesta huolimatta tulevaan, mutta heikoimpiin kohdentunut räikeä pilkanteko jätti heihin elinikäiset traumat.

Tuon ajan kouluelämässä ei opettajille ja vanhemmille helposti juoruttu, jolloin kyseessä olevan luokan sisäinen kiusaaminen oli jatkuvaa.

Dokkarissa paljastui ko. luokan vallankäyttäjinä toimineet opiskelijat, jotka helposti vetävät sivuun jäämistä pelkääviä mukaansa. Yllättävintä oli se, etteivät kaikki tyttöjen kiusaamiseen osallistuneet henkilöt enää "muistaneet" yläasteen aikaisia tekemisiään.

Dokumentti pitäisi sisällyttää kaikkiin opettajakoulutuksiin!

Aulis Korhonen

Nurmes

Tuon ajan kouluelämässä ei opettajille ja vanhemmille helposti juoruttu.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »