maanantai 6.2.2023 | 06:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton edustajien mielipidekirjoitus: Nuorillakin on oikeus saada aloitteitaan valtuustojen käsittelyyn

Su 4.12.2022 klo 20:00

Demokratian kannalta on tärkeää, että nuoret pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan heitä itseään koskevaan päätöksentekoon kaikilla hallinnon tasoilla. Alle 18-vuotiaat nuoret ovat ainoa ryhmä, joka ei voi vaaleissa valita edustajaansa päättämään yhteisistä asioista.

Nuorten osallisuutta voi edistää kunnissa ja hyvinvointialueilla myöntämällä nuorisovaltuustolle suoran aloiteoikeuden valtuustoon, joka mahdollistaa nuorten asioiden tuomisen päätöksenteon keskiöön. Nykyisellään kunnat ja hyvinvointialueet päättävät aloitteiden käsittelyistä hallintosäännöissään. Aloiteoikeuden myöntäminen osoittaa, että nuorilla on aitoa vaikutusvaltaa näennäisvaikuttamisen sijaan.

Eduskuntapuolueet voivat osoittaa olevansa nuorisomyönteisiä ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen kirjaamalla nuorisovaltuuston aloiteoikeuden kunta- ja hyvinvointialuelainsäädäntöön mahdollistaen nuorille konkreettisen vaikuttamisen paikan.

Päättäjä, oletko sinä nuorten vaikuttamismahdollisuuksien puolella?

Vilhelmiina Vierjoki

palvelusektorin varapuheenjohtaja

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto

Arttu Vuori

piiri- ja nuvatukisektorin varapuheenjohtaja

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »