maanantai 6.2.2023 | 04:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Piia Metsähonkalan mielipidekirjoitus: Näiden neljän piirteen vuoksi maahanmuutosta keskustelu kiertää samaa kehää

Pe 2.12.2022 klo 19:00

Maahanmuutosta on keskusteltu politiikassa vuosia lähes samalla kaavalla. Se on kuin näytelmä, jossa on valmis käsikirjoitus ja vuorosanat.

Maahanmuuttokeskustelua leimaa mustavalkoinen puolesta tai vastaan -ajattelu. Osa näkee maahantulijat moitteettomina monikulttuurisuuden lähettiläinä ja huoltosuhteen sekä työvoimapulan pelastajina, osa epävakautta aiheuttavana taloudellisena taakkana.

Kaksinapainen hyvä – paha -retoriikka ulottuu myös ilmiötä kommentoiviin poliitikkoihin. Maahanmuuton puolestapuhujat ovat ihmisoikeustaistelijoita ja hyviä ihmisiä, kritiikin esittäjät kylmäkiskoisia rasisteja. Myös jakolinjaa suvakit ja isänmaalliset esiintyy.

Toinen poliittista maahanmuuttokeskustelua ilmentävä ominaisuus on tulenarkuus. Pienikin kipinä voi sytyttää suuren roihun.

Palomuuria rakennetaan korostamalla, ettei lähtökohtaisesti vastusta maahanmuuttoa, eikä mielipiteistään huolimatta ole rasisti. Suojamuuri kootaan myös silloin, kun halutaan häivyttää siirtolaisuuteen liittyviä kipeitä ongelmia. Puhutaan rakenteista, juurisyistä, kotouttamisen kehittämisestä ja korostetaan, ettei yksittäistapauksia voi yleistää.

Kolmas maahanmuuttopuheen tunnusmerkki on syyllisten etsiminen. Kenen syy, jos tulija ei integroidu – tulokkaan vai uuden kotimaan? Syitä etsitään tulijan uskonnosta, kulttuuritaustasta ja vaikeista lähtöoloista. Toinen lähestymistapa on syyttää riittämätöntä kotouttamista ja suomalaisten nuivaa asennetta siirtolaisia kohtaan.

Neljäs maahanmuuttopuheen ominaispiirre liittyy käsitteelliseen väljyyteen. Termin alla sulassa sovussa ovat niin turvapaikanhakijat, paperittomat, kiintiöpakolaiset kuin työperäisesti maahantulevat. Maahanmuuttomyönteiset toivottavat kaikki tervetulleiksi. Vastaavasti maahanmuuttokriittiset vastustavat siirtolaisuutta ylipäänsä.

Maahanmuuttokiistan "valtakunnansovittelijoita" ilmaantuu ajoittain. Viime aikoina roolissa on esiintynyt Helsingin kaupunginkanslian erikoistutkija. Hänellä on riittävästi auktoriteettia ja sopivan neutraali sävy, vaikka tiukasti sanookin. Viestiä kuunnellaan molemmissa leireissä.

Niin kauan kuin keskitytään hyökkäys- ja puolustusasemiin, on keskustelu kehämäistä ja kankeaa. Puhutaan paljon, mutta sanotaan vähän.

Jossain vaiheessa maahanmuuton puolustajien ja vastustajien on riisuttava sanallista suojavarustustaan ja kohdattava toisensa ihmisinä – ei vihollisina. Ehkä sitten koittaa moniäänisemmän puheen aika.

Piia Metsähonkala

Jyväskylä

Termin alla sulassa sovussa ovat niin turvapaikanhakijat, paperittomat, kiintiöpakolaiset kuin työperäisesti maahantulevat.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »