keskiviikko 22.3.2023 | 18:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Etätyö avasi portteja ja heitti Keski-Pohjanmaallekin pelastusrenkaan – Moni etätöitä tekevä keskipohjalainen oikeuttaa etätyöskentelynsä olemalla normaalia tehokkaampi

Eetu Kupulisoja
Ma 19.12.2022 klo 16:50 | päivitetty ti 09:44

Missä asuisit, jos voisit tehdä töitäsi ihan mistä sijainnista tahansa?

Siinä kysymys, joka on yhä useammalle ajankohtainen. Etätyö ja paikkariippumaton työ ovat mullistaneet maailmaa lähes salamaniskusta. Toki merkittävänä katalyyttina ovat olleet pandemian lähettämät salamat.

Vaikka moni jäi vajaat kolme vuotta sitten kotikonttorille pakon edessä, sisältää uusi työnteon malli valtavasti tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksella työskentelevän Vaasan yliopiston professori Tomi J. Kallion mukaan myös ”perifeerisille” paikkakunnille.

Muuttotappioalueilla on nyt mahdollisuus menestyä tai tippua tosi rajusti kelkasta.

Tomi J. Kallio

Vaasan yliopiston professori

– Korona-aikana tapahtui ensimmäistä kertaa aikoihin se, että pääkaupunkiseutu ei enää kasvanut ja perifeerisemmillä alueilla tapahtui uudenlaista kasvukehitystä. Niille alueille on heitetty uudenlainen pelastusrengas. Muuttotappioalueilla on nyt mahdollisuus menestyä tai tippua tosi rajusti kelkasta, jos suhtautuvat passiivisesti, Kallio sanoo.

Kallio esittelee väestöennusteita. Niiden mukaan Keski-Pohjanmaan työikäisestä väestöstä on vuoteen 2040 mennessä sulanut lähes neljännes 2010-luvun taitteen lukemiin verrattuna. 1990-luvun alun huippuvuosista puhumattakaan.

– Se on Keski-Pohjanmaan näkökulmasta tosi pelottava kehitys. Sellainen jättäisi mihin tahansa alueeseen syvän jäljen.

Tomi J. Kallion mukaan "me keski-ikäiset niska- ja selkäraihnaiset tiedämme, että jos hyvää työtuolia ei ole kuin toimistolla, voivat ergonomia-asiat muodostua ongelmaksi".
Clas-Olav Slotte

Mikä neuvoksi? Miten saada ihmiset, jotka saavat valita asuinpaikkansa vapaasti, valitsemaan Keski-Pohjanmaa?

Siinä miljardin dollarin kysymys, johon etevimmälläkään tietovisailijalla ei ole vastausta.

– Ihmiset asuvat siellä, missä kokonaisuus toimii parhaiten. On iso palapeli, miten arjesta saadaan sujuvaa. Siihen vaikuttavat molemmat puolisot, lapset, eläimet... Aluekehitys sekä veto- ja pitovoiman lisääminen vaativat yhteistyötä ja avarakatseisuutta, näkee TKI-asiantuntiija, palvelumuotoilija Johanna Hautamäki Centria-ammattikorkeakoulusta.

FAKTA

PARI-hanke

Paikkariippumaton työ Keski-Pohjanmaalla (PARI) -esiselvityshanke

Toteutusaika: 1.8.2022-31.12.2022

Toteuttajat: Jyväskylän yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Centria-ammattikorkeakoulu Oy

Rahoitus: Keski-Pohjanmaan liitto, Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -rahoitus

Tavoitteena on kartoittaa paikkariippumattoman työn nykytilaa Keski-Pohjanmaan alueella, lisätä paikkariippumattoman työn hyödyntämistä ja ymmärrystä siitä, miten paikkariippumattomuuteen pohjautuvat joustavammat työmuodot voivat osaltaan ratkaista työvoiman saatavuuden haasteita alueella.

Ensimmäinen osahanke laajemmassa, monivuotisessa paikkariippumattomuuteen liittyvässä hankekokonaisuudessa.

Lähde: Yliopistokeskus Chydeniuksen verkkosivut

Etätyötä ja paikkariippumatonta työtä Keski-Pohjanmaalla on selvitetty PARI-esiselvityshankkeessa. Tomi J. Kallio, Johanna Hautamäki, projektipäällikkö Mari Harald Jyväskylän yliopistosta ja projektitutkija Aki Lehtivuori samasta paikasta esittelivät hankkeen tuloksia webinaarissa maanantaina.

Hanketta varten on haastateltu 11 Keski-Pohjanmaan alueen organisaation johtoa ja yhteensä 279 työntekijää. Kaikissa haastatelluissa yrityksissä tehdään etä- tai paikkariippumatonta työtä. Yritykset ovat erikokoisia ja edustavat eri toimialoja.

Mielenkiintoinen huomio oli, että kyselyyn vastanneet työntekijät kokivat pystyvänsä keskittymään paremmin työtehtävien tekemiseen etänä. He myös saavat asioita tehokkaammin aikaan etänä kuin toimistolla työskennellessä.

Hyvinä käytänteinä pidettiin muun muassa toimivia laitteita ja ohjelmistoja, säännöllisiä palavereita, selkeitä pelisääntöjä ja ylipäänsä mahdollisuutta tehdä etätöitä.

Huolenaiheita löytyi muun muassa yhteisöllisyyden rakentamisesta etämaailmassa. Yli neljännes vastanneista kokee, että heidän täytyy oikeuttaa etänä työskenteleminen olemalla normaalia tehokkaampi. Kolmannes ahkeroi, jotta heidän pomonsa tai kollegansa ei pitäisi heitä laiskana.

– Ehkä organisaatiokulttuurissa on sellaisia asioita, jotka ajavat henkiöitä ponnistelemaan. Se on huono indikaattori. Laaja tieteellinen kirjallisuus osoittaa, että ulkoa tulevat paineet eivät johda laadukkaisiin tuloksiin työtehokkuuden tai hyvinvoinnin saralla, Aki Lehtivuori arveli.

Johanna Hautamäki (vas.), Tomi J. Kallio ja Mari Harald ovat selvittäneet keskipohjalaisten organisaatioiden etätyökäytänteitä ja -kokemuksia.
Clas-Olav Slotte

Reilusti suurin osa vastaajista halusi mahdollisuutta työskennellä mistä tahansa paikasta kotimaasta käsin. Monelle se on ainakin osin realismia jo nyt.

Ulkomailla työskentelykin monia kiinnosti, mutta ei hetikään samassa mittakaavassa.

Osaajapulaa on rummutettu esimerkiksi ja ennen kaikkea Kokkolan suurteollisuusalueen yhteydessä. Vaikka maakuntaan ei löytyisi uusia asukkaita tekemään töitä, avaa monien asiantuntijatehtävien paikkariippumattomuus ovia keskipohjalaisyrityksille.

– Noin puolet hankkeeseen haastatelluista keskipohjalaisten yritysten johtajista toi esiin, että etä- ja paikkariippumattoman työn mahdollisuus on lisännyt heidän houkuttelevuuttaan työnantajana ja se toimii heille rekrytointivalttina, Kallio tiivisti yhden keskeisistä johtopäätöksistä.

Mari Harald uskoo, että paikkariippumattoman työn mahdollisuuksia tullaan lähitulevaisuudessa vain lisäämään, jotta osaavaa työvoimaa saadaan oikeille paikoille.
Clas-Olav Slotte
Johanna Hautamäki kertoi monelle etätyöläiselle tutusta tilanteesta: sähköposti, Teams ja WhatsApp laulavat niin tiuhaan, että varsinaiseen työntekoon ei jää aikaa.
Clas-Olav Slotte

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »