keskiviikko 22.3.2023 | 09:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tapio Lehtisen kolumni: Vanhemmuudessa haasteet ja ilo kietoutuvat yhteen

To 26.1.2023 klo 17:00 | päivitetty to 19:09

Keskipohjanmaassa julkaistiin alkuviikolla juttu kalajokisen perheen vauva-arjesta, joka on välillä kuin sirkusta isän reissutöiden takia. Arki voi välillä tuntua raskaalta kahdestaan vauvan kanssa. Jutusta kävi toki ilmi, että vaikka vanhemmuus voi olla haastavaa, se on myös iloista.

Lapsiperheen arjen vertaaminen sirkukseen sai minut muistelemaan tuttavani tarinaa kolmen vuosikymmenen takaa, jolloin hän haki vaimonsa kanssa pankkilainaa ensiasuntoa varten. Vaimo oli silloin raskaana.

Kun lainapaperit olivat allekirjoitusta vaille valmiita, iäkäs pankinjohtaja katsoi nuorta paria silmiin ja sanoi: "On ihmeellistä, että sukupolvesta toiseen nuoret parit lähtevät tähän sirkukseen mukaan."

Vanhemmuus on kuin asuntolaina, joka vaatii paljon sitoutumista, kärsivällisyyttä ja huolellista harkintaa. Se on matka, jolla ei ole loppua ja joka täynnä iloa, mutta myös huolenaiheita.

Nuorena ajattelin, että elämä helpottuu kun lapset kasvavat, mutta todellisuudessa huolet vain muuttuvat ja uusia tulee tilalle.

Lapset kasvavat, kaveripiirit vaihtuvat, muutto opiskelukaupunkiin, kumppanin löytäminen ja työelämään hakeutuminen. Ja juuri kun luulemme saaneemme huolenaiheet hallintaan, joudumme sopeutumaan uusiin.

Viime vuoden lopulla vanhempi tyttäreni ilmoitti odottavansa vauvaa.

Tämä merkitsee, että minulla ja vaimollani on ensimmäinen lapsenlapsi tulossa maailmaan.

Odotamme jo innolla tätä uutta perheenjäsentä ja valmistaudumme uusiin rooleihin vanhemmuuden matkalla, nyt isovanhempina.

Minulla ei ole tapana jakaa elämänohjeita, mutta tällä kerralla täytyy tehdä poikkeus. Vielä on kolme kuukautta miettimisaikaa, ja se voisi mennä jotenkin näin: Meidän täytyy olla armollisia itsellemme ja lapsillemme, olla valmiita sopeutumaan tilanteisiin ja hyväksymään ne sellaisina kuin ne ovat.

Emme voi hallita tai ennustaa kaikkea elämässä, ja stressaaminen tekee asioista vain vaikeampia. Elämä menee omaa tahtiaan ja meidän täytyy vain luottaa siihen, että kaikki tulee kääntymään lopulta hyväksi.

Ja vielä: Yleensä asiat menevät sittenkin vain omalla painollaan.

Nuorena ajattelin, että elämä helpottuu kun lapset kasvavat, mutta todellisuudessa huolenaiheet vain muuttuvat.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »