keskiviikko 22.3.2023 | 17:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskusta uskoo loppukiriin – Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen tapasi järjestöväkeä Kokkolassa: "Meillä on nyt samat lääkkeet kuin kunta- ja aluevaaleissa"

Simo Kattilakoski
To 2.2.2023 klo 19:27 | päivitetty to 19:27

Keskustan kannatus on viime mittauksissa vajonnut 10–11 prosentin tasolle, mutta puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ei ole menettänyt toivoaan.

Kokkolassa torstaina muun muassa keskustan järjestöväkeä tavanneen puoluesihteerin optimismi nojaa edellisiin kunta- ja aluevaaleihin. Niissä keskustan kannatus oli huomattavasti korkeampi, mitä gallupit ennakoivat.

Pirkkalaisen mukaan jokaisessa vaalipiirissä käydään omat vaalit, joissa hyvä ehdokasasettelu on ratkaisevaa.

– Meillä on nyt samat lääkkeet kuin kunta- ja aluevaaleissa. Ratkaisevaa on onnistunut ehdokasasettelu ja myönteinen tulevaisuusviesti. Aluevaaleissa lähipalvelujen ympärille rakennettu teema kantoi ja menestys oli mykistyttävän hyvä.

Populismin aika on Pirkkalaisen mukaan ohi.

– Ihmisten huolien paisuttelulla tehdään vaalikampanjoita, mutta me emme lähde siihen. Meidän mielestämme ihmisiä ei pidä pelotella ilmastomuutoksella tai maahanmuutolla, Pirkkalainen sanoo ja huomauttaa puolueen vaalisloganin viestivän vastuuta koko Suomesta.

Pirkkalaisen mukaan keskustan ehdokkaisiin äänestäjät voivat samaistua ja uskoa.

– Olemme olleet paikallisesti aina vahva puolue, mutta monille kuntatason päättäjille kynnys lähteä ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa on ollut iso. Aluevaalit madalsivat kynnystä ja monet kuntapolitiikasta tutut nimet ovat nyt lähteneet ehdokkaiksi eri puolilla maata.

Monen muun puolueen tavoin myös keskustassa on menossa sukupolvenvaihdos, kun kokeneita poliitikkoja jää sivuun.

Keskustan vaalibudjetti on 1,5 miljoonaa eli jonkin verran isompi kuin edellisissä eduskuntavaaleissa, mutta inflaation vaikutus näkyy vaalikampanjoissakin.

Puoluesihteeri Pirkkalainen myöntää, että mukanaolo Sanna Marinin (sd.) johtamassa hallituksessa puhuttaa keskustan kenttäväkeä ja kannattajia – eikä kovin myönteisessä hengessä.

Olkiko hallitukseen meno siis viisasta?

– Kannatuksen näkökulmasta olisi ollut helpompaa jäädä oppositioon. Ilman vastuuta on mukavampi luvata kaikenlaista suunnanmuutosta. Mutta kun katsoo sitä asialistaa, jonka hallitus on vienyt läpi, niin siitä näkökulmasta tarkastellen tässä hallituksessa on kannattanut olla mukana.

Esimerkiksi soteuudistus.

– Se saatiin läpi tällä hallituspohjalla, mikä on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin edellisen hallituksen aikana. Myös perhevapaauudistus toteutui.

– Aluepoliittisesti hallituksen työ on ollut hyvää ja keskustalaisittain on ollut ilo seurata hallituksen käden jälkeä aluepolitiikassa. Pirkkalainen huomauttaa.

Hän myöntää keskustan saaneen lunta tupaan hallitusyhteistyön vuoksi.

– Ei se salaisuus ole, että keskustan kannattajille tämä hallitus on ollut vaikea hyväksyä. Kannattajamme eivät ole myöskään pitäneet siitä tavasta, että hallituksen sisältä on haettu ongelmia. Vuodot hallituksen sisältä eivät ole olleet mieltäylentäviä.

"Suomi ei hyödy blokkipolitiikasta"

Simo Kattilakoski

Riikka Pirkkalaisen mukaan keskusta ei naulaa hallituspohjavaihtoehtoja ennen vaaleja.

– Se on meille periaatekysymys. Suomi ei hyödy blokkipolitiikasta ja siihen tällainen jaottelu johtaa. Se olisi Ruotsin tie, mutta me emme sitä kannata.

– Keskusta on aina ollut kansanvallan puolue. Puolueiden marssijärjestys ratkaistaan vaaleissa ja se velvoittaa. Enemmistöhallitusten perinne on Suomessa vahva.

– Keskusta ei lähde osoittelemaan sormella, että tuon tai noiden kanssa emme aikanaan lähde hallitukseen.

– Lienee kuitenkin selvää, että tämä hallituspohja ei ainakaan kokonaisuudessaan jatka vaalien jälkeen. Suomi tarvitsee yhteistyökykyisempää hallituspohjaa.

Riikka Pirkkalaisen mukaan nykyisen hallituspohjan ilman keskustaa sulkee vaihtoehdoista pois politiikan realiteetit.

– Punavihreään enemmistöön nojaavan hallituksen muodostaminen olisi vaikeaa. Suomi ei ole perinteisesti ollut punavihreä, sen varaan ei enemmistöä synny, hän huomauttaa.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »