keskiviikko 22.3.2023 | 07:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toimintansa lopettanutta Jokipelastusta vaanivat miljoonaluokan saatavat – Kunnat varautuvat pahimpaan ja tekevät varauksia mahdollisesti laukeavien palkkojen maksuun: "Jos korvaukset eivät realisoidu, varaukset palautetaan", Ylivieskan talousjohtaja Joonas Yliluoma lohduttaa kuntia

Monet pelastajat ovat riitauttaneet Jokilaaksojen pelastuslaitoksen lähinnä varallaolon palkasta, oikeuskäsittelyt ovat vielä kesken

Antti Savela
La 4.2.2023 klo 12:00 | päivitetty to 15:01

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen toiminta on siirtynyt Pohteelle, mutta sillä on edelleen käynnissä useita riita-asioita vanhoista palkkasaatavista. Niitä on laitettu vireille aivan viime aikoina lisää ja Jokilaaksojen pelastuslaitoksen isäntäkunnassa Ylivieskassa lasketaan, että vaatimusten yhteissumma nousee ilman viivästyskorkoja ja asianajajien palkkioitakin jo 5,306 miljoonaan euroon.

Jokilaaksojen pelastuslaitos toimii isäntäkuntaperiaatteella eli sen isäntäkuntana on Ylivieskan kaupunki ja laitoksen toimintaa johtaa kaupungin hallinnossa toimiva pelastuslaitoksen johtokunta. Johtokunnassa ovat puolestaan edustettuina jäsenkunnat. Jäsenkunnat rahoittavat laitoksen toimintaa yhteisvastuullisesti asukasluvun ja palvelutason riskiruudukon perusteella.

– Jäsenkunnat maksavat myös mahdolliset riidanalaiset palkkasaatavat yhdessä maksuosuuksien suhteessa. Ne eivät siis siirry Pohteelle, sillä vastuut koskevat Jokilaaksojen pelastuslaitoksen toimintaa vuosina 2012-2022, Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto kertoo.

Sorviston mukaan toiminnan siirryttyä Jokipelastukselta Pohteelle, myös pelastuslaitoksen johtokunnan työ on päättymässä. Se hyväksyy vielä keväällä pelastuslaitoksen tilinpäätöksen. Palkkariitojen selvittäminen kuitenkin jatkunee tämänkin jälkeen.

Ylivieskan kaupunki on lähettänyt tammikuun lopussa kirjelmän kaikille jäsenkunnille. Siinä kerrotaan, että Jokilaaksojen pelastuslaitoksen tilinpäätökseen tehdään kirjanpitolain nojalla pakollinen varaus vastaisen menon varalle. Pakollisen varauksen suuruudeksi on arvioitu 2.450.000 euroa, joka jakautuu kunnille maksuosuuden mukaan. Ylivieskan kaupunki laskuttaa tämän mukaisen lisärahoituksen kunnilta ja kirjaa sen pakollisen varauksen lisäykseksi. Ylivieskan oma osuus on hieman yli 300 000 euroa.

Ylivieskan kaupungin talousjohtaja Joonas Yliluoma kertoo lähettämässään kirjeessä Jokilaaksojen pelastuslaitoksen jäsenkunnille, että Jokilaaksojen pelastuslaitoksen osalta on viime aikoina nostettu uusia kanteita liittyen varallaoloon ja sen ajan palkkaan.

– Pelastuslaitoksella on hallinto-oikeudessa 4 palkkasaatavista johtuvaa erimielisyysasiaa, käräjäoikeudessa 17 palkkasaatavia koskevaa riita-asiaa ja työtuomioistuimessa yksi palkkasaatavaa (8 kantajaa) koskeva riita-asia. Näiden vaatimusten yhteismäärä on 5.396.006,78 euroa +viivästyskorkokulut +työnantajan sivukulut +asianosais- ja oikeudenkäyntikulut, Yliluoma kertoo.

Vaatimusten määrää ei ole kaikilta osin vielä tarkistettu työnantajan toimesta tässä vaiheessa prosessia. Kanneasiat ovat osin erilaisia kuin aiemmassa oikeudenkäynnissä olleet varallaolokorvaukset ja siten kanteiden menestymismahdollisuuteen liittyy tulkinnanvaraa ja epävarmuutta.

Asiantuntija-arvion perusteella meneillään olevat riitatapaukset ovat niin merkittäviä, että Ylivieskan kaupunki on päätynyt kirjanpitolain mukaisesti tekemään pakollisen varauksen vuoden 2022 tilinpäätökseen. Pakollisen varauksen suuruudeksi pelastuslaitoksen osalta on arvioitu 2.450.000 euroa, joka jakautuu kunnille maksuosuuden mukaan.

Yliluoma kertoo, että jos meno toteutuu arviota suurempana tai korvauksia toteutuisi maksettavaksi sellaisista palkkasaatavista, joiden toteutuminen ei näytä tässä vaiheessa todennäköiseltä, lisälaskutus toteutuisi varauksen ja toteutuneen korvauksen erotuksena. Mikäli korvaukset eivät realisoidu, palautetaan summa kunnille.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

Juttua muokattu 9.2. kello 14:59 Ylivieskan talousjohtajan nimen osalta. Hänen nimensä on Joonas Yliluoma eikä Joona Yliluoma joka nimi jutussa aiemmin mainittiin.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »