tiistai 21.3.2023 | 18:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Vieskan Uimareiden valmentaja Sami Hämäläinen: "Meidän vahvuus lienee siinä, että uimari on pidempään samassa valmennuksessa"

Jarno Herranen
Ti 7.2.2023 klo 17:00 | päivitetty ti 17:06

Vieskan Uimarit on pitkäjänteisellä työllä nostanut kilpauinnin tasoa Ylivieskassa ja lähialueella. Seuran nuoret uimarit ovat nousseet maan kärkeen useamman uimarin voimin. Tästä syystä seura sai Keskipohjanmaan tunnustuspalkinnon vuonna 2022.

– Tämä on hieno kunnianosoitus pienelle seuralle. Paljon varmasti on tämän eteen töitä tehty, mutta työmiehet istuvat tuossa vieressä, ja vielä jokunen puuttuukin, seuran puheenjohtaja Juha Linna kiittelee ja viittaa vieressä oleviin Jani Ojakippolaan ja Sami Hämäläiseen, jotka ovat pitkään toimineet Vieskan Uimareiden valmentajina.

Tällä hetkellä seuralla on reilut 40 lisenssiuimaria, mutta heistä noin puolet on 10–11-vuotiaita, jotka kilpailevat ensimmäistä vuottaan lisenssillä. Kun tarkasteluun otetaan vanhemmat ikäluokat, ovat viesulaiset rynnineet laajalla rintamalla Suomen kärkipäähän.

– Isot seurat ovat ihmetelleet, miten me pystymme tuottamaan tuollaisen määrän menestyviä kilpauimareita. Jos ajatellaan, että 13–16-vuotiaissa meillä on noin 20 lisenssiuimaria ja heistä 15 selviytyy ikäkausimestaruuskisoihin, niin onhan prosentti kova, Hämäläinen toteaa.

Hämäläinen myöntää itsekin miettineensä, mistä vahva vire johtuu.

– Mielestäni vastaus on siinä, että meillä ryhmä pysyy yhden tai kahden valmentajan alla pitkään. Monessa seurassa tehdään siten, että ollaan vuosi yhdessä ryhmässä ja sitten siirrytään seuraavaan ryhmään. Meidän vahvuus lienee siinä, että uimari on pidempään samassa valmennuksessa.

Keskipohjanmaan palkitut 2022

Kultamitali: Nathalie Blomqvist, yleisurheilu

Hopeamitali: Eetu Jokela, yleisurheilu

Hopeakoru: Peppi Leppälä, maastohiihto

Tunnustuspalkinto: Vieskan Uimarit

Kultamitali on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 1937.

Hopeamitali on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 1948.

Hopeakoru on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 1966.

Tunnustuspalkinto on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 1983.

Palkinnon voi saada kuka vain lehtemme levikkialueen urheilusseuraa edustava urheilija.

Mitalin voi saada vain kerran. Kuitenkin niin, että jos on saanut hopeamitalin tai -korun, voi vielä saada kultamitalin.

Kultamitalin saaja voi olla minkä ikäinen tahansa. Hopeamitali annetaan 17-20-vuotiaalle pojalle. Hopeakoru annetaan 17-20-vuotiaalle tytölle.

Tunnustuspalkinto annetaan harkinnan mukaan jollekin sellaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka ei voi edellä mainittuja mitaleita saada.

Nyt Vieskan Uimareilla menee vahvasti, mutta laakereille ei passaa jäädä lepäämään. Valmentajien ja muiden taustahenkilöiden pyyteetöntä työtä tarvitaan jatkossakin, jotta Vieskan Uimareiden värit pysyvät Suomen kärkipäässä.

– Haaste tietysti on siinä, mikä on tilanne viiden vuoden päästä. Poikia on huolestuttavan vähän. Meillä on muutama ikäluokka, ettei pojissa ole yhtään lisenssiuimaria. Eikä täällä ole ollut yhtään aikuisuimaria vuosikymmeniin, Ojakippola sanoo.

Toinen haaste liittyy olosuhteisiin ja valmentajien määrään.

– Jo nyt tilanne on se, että uimahallin seinät tulevat vastaan, samoin resurssit valmentajilla. Varmaan kovin paljon tämän isommaksi emme pysty seurana kasvamaan näillä nykyisillä resursseilla, Linna pohtii.

Lue lisää:

Lue tästä kultamitalisti Nathalie Blomqvistin haastattelu

Lue tästä hopeamitalisti Eetu Jokelan haastattelu

Lue tästä hopeakorulla palkitun Peppi Leppälän haastattelu

Keskipohjanmaan tunnustuspalkinto

Keskipohjanmaan tunnustuspalkinto annetaan harkinnan mukaan jollekin sellaiselle henkilölle tai taustayhteisölle, joka ei voi Keskipohjanmaan henkilökohtaisia mitaleja saada.

Tunnustuspalkinto urheilun taustavoimille jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1983. Katso alta listaus kaikista tunnustuspalkinnon saaneista.

Vuonna 1983 (1): Pyhäjärven Naisvoimistelijat, tehneet pyhäjärvisestä naisvoimistelusta lähes legendan. Ehdotonta maan eliittiä.

Vuonna 1984 (2): SVUL:n Keski-Pohjanmaan piirin painijaosto, tehnyt hyvää työtä painin levittämiseksi maakuntaan.

Vuonna 1985 (3): Kaustisen Pohjan-Veikot: kasvattanut tukun hyviä, nuoria yleisurheilijoita.

Vuonna 1986 (4): SVUL:n Keski-Pohjanmaan piirin ampumajaosto, nuorisotyöstä.

Vuonna 1987 (5): Kokkolan Veikot, nuorilla yleisurheilijoillaan maan kärkiseurojen joukkoon.

Vuonna 1988 (6): SVUL:n Keski-Pohjanmaan piirin painonnostojaosto, innostunutta ja pyyteetöntä työtä painonnoston harrastuksen lisäämiseksi.

Vuonna 1989 (7): SVUL:n Keski-Pohjanmaan piirin autourheilujaosto, vienyt lajia eteen päin tehokkaasti, Kemoran kehittäminen.

Vuonna 1990 (8): Ylivieskan Kuulan koripallojaosto, nuoret koripalloilijat todella aktiivisia ja innokkaita.

Vuonna 1991 (9 ja 10): Kokkolan Palloveikot ja Vieskan Voima, KPV näyttää tietä juniorityön kannattavuudesta, Vieskan Voima kehittynyt määrätietoisesti maan parhaaksi junioriseuraksi vapaapainissa.

Vuonna 1995 (11): Haapajärven Pesä-Kiilat, tehnyt määrätietoista työtä pesäpalloilussa ja nousi sen tuloksena korkeimmalle sarjatasolle. Seuraa rakennettu siten, että se ei olisi vain "ostettu tähdenlento".

Vuonna 1996 (12): Jeppis Hockeyn C81-jääkiekkojoukkue, noussut ensimmäisenä maakunnan tämän ikäluokan joukkueena pelaamaan SM-sarjaa. Muutenkin juniorityö JH:ssa ollut laadukasta.

Vuonna 1997 (13): FC United Pietarsaaresta on nostanut alueellamme naisten jalkapalloilun korkealle tasolle. Sen voi katsoa tehneen naisten jalkapalloilun tasa-arvoiseksi miesten jalkapalloilun kanssa. FC United on kasvattanut pelaajia maajoukkuetasolle ja kohonnut joukkueena SM-mitalitasolle.

Myös vuonna 1997 (14 ja 15): KTU ja KUS ovat löytäneet erinomaisella tavalla toisensa ja edistäneet uintia lajina yhdessä oivallisesti. Yhteisvoimin seurat ovat myös järjestäneet onnistuneesti mittavia uintitapahtumia.

Vuonna 1998 (16): Valmentaja Jorma Tuominiemi, Perho. On vuosia valmentanut Arsi Harjua ja nostanut hänet lajissaan maailman huippujen joukkoon. Teki "pakittajasta" "pyörähtäjän" ilman suurempia vaikeuksia.

Vuonna 1999 (17): Kokkolan Golf. Seura on panostanut tuloksellisesti juniorityöhön ja saanut siitä valtakunnallistakin tunnustusta. Seura on kunnostautunut myös arvokilpailujen järjestäjänä.

Vuonna 2000 (18 ja 19): Erkki Pekkala ja Veikko Palsamäki. Haapajärviset ampumaurheilun edustajat ovat tehneet pitkäjänteistä ja uraauurtavaa työtä lajinsa parissa. Työ huipentui menestykseen Sydneyn paralympialaisissa syksyllä 2000.

Vuonna 2001 (20 ja 21): Mats-Erik ja Michael Käld. Käldin veljekset ovat tehneet pitkäjänteistä työtä naisjalkapalloilun kehittämiseksi Keski-Pohjanmaalla. Työn jälki on ollut erinomaista. Työ on tuonut myös menestystä ja arvostusta.

Vuonna 2002 (22 ja 23): OK Botnia ja Kokkolan Suunnistajat. Molemmat seurat ovat tehneet ansiokasta työtä suunnistuksen hyväksi ja kunnostautuneet erityisesti nuorisotyössä. Molemmat seurat ovat menestyneet myös nuorten kilpailuissa erityisen hyvin.

Vuonna 2003 (24 ja 25): IK Myran ja Kalajoen Junkkarit. Molempien seurojen hiihtojaostojen talkooryhmät, jotka ovat toimillaan edesauttaneet hiihdon olosuhteiden kehittämistä paikkakunnalla.

Vuonna 2004 (26 ja 27): Tuula Typpö ja GBK Tigers. Tuula Typpö on jo vuosikymmeniä ollut vammaisurheilussa lajinsa keulakuvana. Hän on kunnostautunut myös urheilutapahtumien organisoijana muille kanssakilpailijoilleen.

GBK Tigers tuo merkittävää lisä-arvoa jalkapallokaupungin tarjontaan, kun myös erityisryhmät saavat seuran ansiosta mahdollisuuden harrastaa lajia.

Vuonna 2005 (28 ja 29): Timo Ronkainen, KoS ja Keski-Pohjanmaan Pesis ry.

Timo Ronkainen on seurassaan vastannut ja kehittänyt kuntosuunnistusta. Ronkaisen johdolla seuran Maanantairastit keräävät kesäisin viikottain satamäärin ihmisiä suunnistuksen pariin. Maanantairastien toimivuus kestää vertailun ja on saanut tunnustusta valtakunnallisellakin tasolla.

Lajin maakunnallinen talkootyöhön rakentuva organisaatio on koko olemassaolonsa ajan toiminut sujuvasti ja jäsenistön tarpeet huomioon ottaen. Kiitosta järjestö ansaitsee erityisesti työstään junioritoiminnan parissa.

Vuonna 2006 (30, 31 ja 32): Kalajoen Junkkareiden ja Raution Kisailijoiden painonnostojaostot, Raine Valli.

KJ:n ja RK:n painonnostojaostot ovat tehneet useita vuosia hyvää ja laadukasta juniorityötä lajin parissa. Työn tuloksena seuran nostajat ovat menestyneet hyvin myös arvokilpailuissa.

Raine Valli on juurruttanut pitkäjänteisellä ja tuloksellisella työllä uuden lajin Kokkolaan. Vallin valmennuksessa joukkue on noussut kansalliselle kärkitasolle ja Kokkolasta on kasvanut myös futsalin maajoukkuepelaajia.

Vuonna 2007 (33, 34, 35): Kokkolan Jymyn perhejumppa, Kokkolan Veikot 4x800 metrin SE-joukkue, Lamminahon Ahto.

Kokkolan Jymy on perhejumppansa myötä kunnostautunut koko perheen liikuttajana ja kuntoiluun innostajana.

Kokkolan Veikot rikkoi viestijoukkueellaan pitkäaikaisen SE-ajan. Tulos ja menestys on pitkäjänteisen työn tulosta.

Lamminahon Ahto osoitti pienen seuran suuren talkoohengen järjestäessään vaikeissa olosuhteissa ensiluokkaisen hyvin järjestetyt SM-hiihdot kevättalvella 2007.

Vuonna 2008 (36): yleisurheiluvalmentaja Guy Storbacka, Pedersöre

Storbacka on tehnyt pitkäjänteistä valmennustyötä yleisurheilun keskimatkojen valmentajana. Storbackan valmennuksessa paikalliset lahjakkuudet ovat kehittyneet kansalliselle huipulle ja kansainväliselle arvokisatasolle.

Vuonna 2009 (37): Salibandykeskus Kanuunan puuhamiehet Mika Sarkkinen, Markku Sarkkinen, Pertti Kuosmanen ja Timo Lehto, Kokkola.

Ryhmä on tehnyt vuosia töitä lajin harrastus- ja kilpailuedellytysten luomisessa Kokkolassa. Ilman heidän panostaan harrastajamäärä ja kilpailumenestys olisi ollut paljon vaikeampaa saavuttaa. Juniorityön tuloksena mm. Nibacoksen B-pojat ja A-tytöt ovat nousseet lajin SM-sarjatasolle.

Vuonna 2010 (38, 39): Maija Löytynoja ja Pietarsaaren Jaron B-nuorten SM-sarjajoukkue.

Maija Löytynoja on jo vuosia ollut lajinsa parhaimmistoa. Kaudella 2010 sijoittui Vancouverin paralympialaisissa parhaimmillaan hopealle ampumahiihdossa.

Pietarsaaren Jaro teki paikallista jalkapallohistoriaa voittamalla seuran ensimmäisen mitalin SM-tasolla. Jaro sijoittui pronssille B-nuorten SM-sarjassa.

Vuonna 2011 (40): Kokkolan Tiikerit.

Tiikerit palautti keväällä 2011 maakunnan lentopallon liigakartalle ja herätti lajin horroksesta hurmokseen.

Vuonna 2012 (41): Kannuksen Uran B-nuorten SM-hopeajoukkue.

Uran joukkue osoitti, että maakunnallisella yhteistyöllä Keski-Pohjanmaalta ylletään pesäpallossa ikäluokkansa huipulle. Poikien menestys herätti myös paikallisen pesäpalloyleisön.

Vuonna 2013 (42): FC YPA/Sievi Futsal

Palkinto tulee tunnustuksena pitkäjänteisestä työstä lajin nostamisessa kansalliselle huipputasolle.

Vuonna 2014 (43): Håkan Nyman

Håkan Nyman on merkittävällä, ennakkoluulottomalla ja omatoimisella panoksellaan kehittänyt kokkolalaista jalkapalloa. Nymanin rakennuttama jalkapallohalli parantaa erityisesti junioripelaajien harjoitusolosuhteita ja sitä kautta luo perustan koko lajin kehittymiselle Kokkolassa ja lähialueilla.

Vuonna 2015 (44): Tommi Tiilikainen

Tommi Tiilikainen on tehnyt koko kolme vuotta kestäneen valmennusjaksonsa aikana erinomaista työtä Kokkolan Tiikereiden valmentajana: tuloksena on mm. kaksi SM-kultaa, SM-hopeaa ja kaksi Suomen cupin voittoa. Seuramenestyksen ohella myös pelaajat ovat menneet urallaan eteenpäin Tiilikaisen valmennuksessa.

Vuonna 2016 (45): Toholammin Urheilijat, sulkapallojaosto

TU:n sulkapallojaosto on muutamassa vuodessa juurruttanut uuden lajin paikkakunnalle ja saanut aikaan vireää toimintaa niin kilpailijoiden kuin harrastajienkin parissa. Palkinto tulee tunnustuksena aktiivisesta toiminnasta ja kannustuksena tulevaisuuden suunnitelmien toteuttamiseen.

Vuonna 2017 (46): Halsuan Toivon B-poikien SM-kultajoukkue

Halsuan Toivon juniorit tekivät keskipohjalaista pesäpallohistoriaa voittamalla Suomen mestaruuden ylivoimaiseen tapaan. Joukkue on voitokas esimerkki myös alueellisen yhteistyön voimasta.

Vuonna 2018 (47 ja 48): KPV-Yhtiöt/KPV:n edustusjoukkue ja IK Myranin naisten edustusjoukkue.

Palkinnot tulevat tunnustuksena noususta maan korkeimmalle sarjatasolle päämäärätietoisen ja tavoitteellisen toiminnan tuloksena.

Vuonna 2019 (49): Niklas Vidjeskog, Pietarsaaren Jaron B-poikien valmentaja.

Niklas Vidjeskog on pitkään ja määrätietoisesti tehnyt työtä Pietarsaaren Jaron juniorivalmentajana. Työn tuloksena Jaro voitti kaudella 2019 B-poikien SM-hopeaa.

Vuonna 2020 (50): tunnustus keskipohjalaiselle urheilulle koronavuoden keskellä.

Koronaviruspandemia koetteli keskipohjalaista urheiluakin vuonna 2020. Tunnustuspalkintona koko keskipohjalaiselle urheiluelämälle ja juniorityölle Keskipohjanmaa-lehti kustantaa kahdelle nuorelle osallistumisoikeuden kesän 2021 Jukuleirille.

Vuonna 2021 (51): Mikko Keskisipilä, Kokkolan Tiikereiden päävalmentaja

Keskisipilä on valmentajana tehnyt urheilullisesti vakuuttavaa tulosta niin pelaajien kuin joukkueen kehittäjänä. Yhtenä osoituksena tästä Keskisipilän valmentama Kokkolan Tiikerit voitti lentopallon Mestaruusliigassa pronssia keväällä 2021.

Vuonna 2022 (52): Vieskan Uimarit

Vieskan Uimarit on pitkäjänteisellä toiminnalla nostanut kilpauinnin tasoa Ylivieskassa ja lähialueilla. Seuran nuoret uimarit ovat nousseet maan kärkeen usean uimarin voimin.

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »