keskiviikko 22.3.2023 | 17:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kirjeen sivulauseesta syntyi klassikko – Minna Canthin perintö kestää aikaa somen sitaatteina

Sanni Aho
Su 19.3.2023 klo 06:00

"Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää."

Tänään vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Pitkään eläneen ja tänään somessa esiintyvän lausahduksen hän kirjoitti aikanaan kirjeeseen, jonka hän lähetti Kaarlo Brofeldtille vuonna 1884. Se oli vain pieni sivulause kirjeessä, jossa Canth kevensi sydäntään.

Merkittävä suomenkielinen näytelmäkirjailija, toimittaja ja yrittäjä sai ensimmäisenä naisena almanakkaan liputuspäivän vuonna 2007. Tänä vuonna Canth ei ole enää ainoa nainen, jolla liputuspäivä on. Tove Jansson ja suomalaisen taiteen päivä on 9.8. liputuspäivä.

Minna Canth piti kangaskauppaa Kuopiossa miehensä kuoleman jälkeen. Canth osasi myös 1800-luvun vaikuttajamarkkinoinnin, jota hänen tyttärensä kuvailee Pohjois-Savossa (Kansalliskirjaston digipalvelu 13.5.1937). Kaupassa pidemmäksi ajaksi hyllyyn jääneen lenkinkikankaan myynti lähti paremmin käyntiin, kun joku tyttäristä esiintyi suuremmassa tilaisuudessa kankaasta tehdyssä puvussa.

Canthin perinnöksi Kuopiossa jäi Kanttila, joka oli kirjailijan koti ja myös liikehuoneisto, jonka tulevaisuutta on suunniteltu - kiistelty - jo vuosikymmenien ajan. Talo olisi nyt mittavan remontin tarpeessa ja kustannusarvio on 6,8 miljoonaa euroa.

Kuopiolaisten puutalojen korjauksen rahoituksen ei luulisi tuntuvan rannikolla, mutta kyllä monen esikuvaksi nousseen Minna Canthin perintö soisi näkyvän komeassa tuvassa. Canthin perintö näkyi ainakin aikalaistensa tekemisissä. Esimerkiksi Kälviältä lähtenyt Lucina Hagman oli Canthia yhdeksän vuotta nuorempi. Hagman myös kirjoitti kaksiosaisen elämänkerran Minna Canthista.

Viime viikkoina esillä ovat olleet alkoholinkäyttö, niin ministerien kuin päätoimittajien. Kaksi Sanomien päätoimittajaa on tämän vuoden aikana irtisanoutunut tapahtumien johdosta, joissa alkoholilla on ollut osuutta asiaan. Minna Canth ajoi raittiusliikkeen asiaa ja hän kirjoitti Keski-Suomi lehteen avustajana, myös alkoholinkäytöstä. Lehden omistajalla oli viinatehdas ja Canthin aviomies Ferdinand oli Keski-Suomen toimittajana. Canth kirjoitti alkoholista ja lopulta kuntapoliitikot kielsivät alkoholinmyynnin Jyväskylässä. Keski-Suomi -lehden ja viinatehtaan omistanut Heikki Fabian Helminen suivaantui ja Canthien työt lehdessä loppuivat.

Asetelmat ovat muuttuneet. Minna Canth käytti erityisesti kahvia, mutta nautti toisinaan myös tummaa olutta, vaikka paloviinan käyttöä hän kritisoikin. Canthin aikana alkoholista kirjoittaminen aiheutti potkut, meidän aikanamme alkoholin käytöstä johtuvat tilanteet.

Mutta on Canthilla ajankohtainen kannanotto tähänkin: ”Siihen päätökseen olen tullut, että kaikki juominen, yksin vedenkin, on vahingollista. Poikkeuksen tekee vain kahvi.”

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Canthin aikana alkoholista kirjoittaminen aiheutti potkut, meidän aikanamme alkoholin käytöstä johtuvat tilanteet.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »