sunnuntai 16.6.2019 | 08:37
UUTINEN | KP24

Mannerheimin ja porhon polut yhtyvät Orasen uutuudessa

Pe 27.8.2010 klo 10:42

Kaksi miestä, joista toinen nousee lopulta Suomen historian merkkihenkilöksi ja toinen tekee epätoivoisen ratkaisun epähenkilöksi ajautuneena. Toinen mies – sotilas – on talousvaikeuksissa kamppaileva aatelissuvun jäsen, toinen taas – liikemies ja suurmaanomistaja – on aikansa rikkain mies.

Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) ja Hjalmar Linder (1862–1921) ovat kirjailija Raija Orasen uutuusteoksen Metsästäjän sydän (Teos) päähenkilöt. Miesten välille Oranen punoo faktaa ja fiktiota yhdistämällä vuosikymmeniä jatkuneen kohtalonyhteyden, joka heijastui myös Suomen kohtaloissa.

Historian harrastajia saattaa hämmentää se, että tekstistä ei aina pysty erottamaan, mikä on totta ja mikä tarua. Päähenkilöt kun kuitenkin ovat olleet mitä suurimmassa määrin verta ja lihaa.

Metsästäjän sydän ole pelkkää poliittista tai sotahistoriaa, vaan mukana on välähdyksiä miesten yksityiselämästä. Kirjan sivuilla piipahtavat muun muassa Mannerheimiin yhdistetyt kreivittäret Jelizaveta Shuvalova ja Marie Lubomirska. Hjalmar Linder puolestaan solmi lyhyen avioliiton Mannerheimin sisaren Sophien kanssa.