perjantai 19.8.2022 | 04:40
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Top Chef Suomi -finaalin Akseli Herlevillä on juuret Keski-Pohjanmaalla

To 3.2.2011 klo 06:00
Keskipohjalaisten kannattaa seurata viime viikolla alkanutta Top Chef Suomi -kokkikisaa erityisen tarkalla silmällä, sillä mukana on paikallista väriä. Tai ainakin syntyperältään paikallista, sillä keittiömestari Akseli Herlevi on syntynyt Marinkaisissa ja viettänyt lapsuutensa Kokkolassa. Etelä-Suomessa teini-iästä saakka vaikuttanut Herlevi asuu nykyään Hyvinkäällä. 25-vuotias Herlevi selvitti tiensä ammattikokeille suunnattuun televisiokilpailuun yli tuhannen hakijan joukosta. Finalisteja on kaikkiaan kaksitoista. SubTv:n keskiviikkoiltaisin lähettämä sarja perustuu kansainväliseen formaattiin, joka on saavuttanut suurta suosiota muun muassa Yhdysvalloissa ja Britanniassa. – Kilpailu oli kaikin puolin positiivinen kokemus. Sain paljon oppia, uusia kontakteja sekä ystäviä. Olemme olleet kilpailijoiden kanssa tiiviisti tekemisissä, ja pari viikkoa sitten kokoonnuimme koko porukalla Vanajanlinnaan, jossa yksi kilpailijoista työskentelee. Päätimme tehdä tapaamisista vuotuisen perinteen, Akseli Herlevi kuvailee syksyllä valmiiksi kuvattua sarjaa. Vuonna 2004 arvostetusta Ravintolakoulu Perhosta kokiksi valmistunut Herlevi on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta paljon. Hän on työskennellyt useissa Helsingin maineikkaissa ravintoloissa, kuten Strindbergissa, Savoyssa ja NJK:ssa (Nyländska Jaktklubben), joista viimeksi mainitussa aloittaa kesäpestin taas huhtikuussa. Kokemusta on haettu myös ulkomailta, Australiasta ja Espanjasta. Top Chef ei ole Akseli Herleville ensimmäinen kokkikilpailu, mutta hermostuttavin, minkä takasivat televisiokamerat (”nopeasti niihin tottui, mutta tiellä ne olivat koko ajan, ja piti potkia edestä pois”). Hän on hallitseva vuoden nuori suklaamestari ja kisannut myös Suomen edustajana Norjassa järjestetyssä kala- ja äyriäiskokkauskilpailussa. – Pallogrillauksen SM-kisoihinkin olen osallistunut. Vähän huumorimielellä, vedon myötä, mutta hieno kisa se on. Sain parhaat makupisteet, mutta varsinaisessa kisassa jäin kuudenneksi, Herlevi naureskelee.

Pikanuudelitkin maistuvat

Kokki ei ollut Akseli Herlevin varsinainen toiveammatti, mutta hän kertoo olleensa aina kiinnostunut ruuanvalmistuksesta. Ravintola-alalla työskentelevät kummitäti ja kummisetä toimivat myös jonkinlaisina esimerkkeinä ja ohjaajina ammatinvalinnassa. – Omalla alallani olen ehdottomasti. Se tuli kyllä selväksi jo opintojen alussa. Olen onnellinen, että saan tehdä tätä työkseni. Viihtymistä ei vähennä edes ylipitkät työpäivät. – Kaksitoistatuntinen työpäivä on ihan normaali, mutta usein se on pitempikin. Eipä siinä kotiin tullessa jaksa paljon muuta kuin haukata jotain pientä iltapalaa ja mennä nukkumaan, että jaksaa taas aamulla lähteä töihin. Klassikkokysymys kaikille kokeille on se, jaksaako kotona loihtia itselleen enää gourmet-herkkuja. – No harvemmin... Minuutissa valmistuvat pikanuudelit ja nopeat pastat ovat suosikkeja töiden jälkeen, Herlevi tunnustaa.

Pökkyräpaisti ei puhutellut

Top Chefin ensimmäisessä jaksossa kokit mittelivät etukäteen valitsemansa lempiraaka-aineen valmistuksessa. Akseli Herlevi valitsi ankanmaksan, kun ”ei äkkipäätään muuta keksinyt”, mutta pitää sitä silti yhtenä suosikeistaan. – Vaikea sanoa varsinaista suosikkia, sillä aika lailla kaikki raaka-aineet kelpaavat. No, suklaasta tykkään tietenkin kovasti ja sanotaan nyt vaikka mesimarja ihan siksi, että se on niin harvinaista herkkua. Ylipäätään kaikki suomalaiset raaka-aineet ovat mahtavia, parhaita maailmassa. Meillä on riista, hienot juurekset, marjat ja sienet, joista esimerkiksi tatteja viedään täältä Italiaan asti, Herlevi kehuu. Hän mainitsee keräävänsä keväisin myös hiirenkorvalla olevia koivunsilmuja, joita ruokaan lisäämällä saa hienoa lisäaromia. Akseli Herlevi kuvailee itseään kaikkiruokaiseksi, eikä tunnusta kaihtavansa pikaruokaketjujakaan. Parhaiten kelpaa kuitenkin puhdas, yksinkertainen, sydämellä tehty ruoka. – Eihän esimerkiksi ole parempaa kesäruokaa kuin uudet perunat, voi ja silli. Vastaavasti teinivuosilta on jäänyt mieleen, että isän tekemä pökkyräpaisti ei oikein maistunut... Tosin voi olla, että nykyään se menisikin.

Hanna Kauppinen (KP)