tiistai 21.5.2019 | 03:34
UUTINEN | KP24

Nettikiusaamiseen yritetään keksiä ratkaisuja

Pe 13.5.2011 klo 15:06

Netin ja kännyköiden avulla tapahtuva kiusaaminen on maailmanlaajuisesti yleistyvä ilmiö etenkin lasten ja nuorten keskuudessa.

Turussa tällä viikolla kokoontuneen kansainvälisen asiantuntijaverkoston tutkijoiden mukaan ongelmaan ei ole olemassa helppoja ratkaisuja, mutta ainakin koulujen, kotien ja esimerkiksi netti- ja kännykkäpalveluja tarjoavien yritysten pitäisi tiivistää yhteistyötään.

– Kiusaaminen ei ole mikään uusi ilmiö, mutta se on saanut uusia muotoja, toteaa hoitotieteen professori Maritta Välimäki Turun yliopistosta.

Lontoon yliopiston psykologian professori Peter Smithin mukaan vielä joitakin vuosia sitten kiusaajat loukkasivat uhrejaan lähinnä tekstiviestitse ja sähköpostitse, mutta nyttemmin kiusaamista tapahtuu muun muassa sosiaalisen median sivustoilla.

Suomessa nettikiusaamisen uhriksi joutuu tutkimusten mukaan useimmiten yläasteikäinen tyttö. Kiusaaja on yleensä saman koulun oppilas, mutta joskus uhrille aivan tuntematon ihminen.

Nettikiusaamisessa ongelmana on Välimäen mukaan se, että vanhemmat ja opettajat eivät useinkaan tiedä, mitä nuoret verkossa tekevät.