keskiviikko 30.9.2020 | 02:59
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Justimusfilms löi läpi Youtubessa

Su 18.9.2011 klo 05:05

Tiina Ruotsala
HAAPAVESI (KP)

”Pelitaitojamme ihailee miljoonat fanit”, räppäävät Haapajärven pojat Youtuben Lanit-videolla, ja viikko sitten video rikkoikin miljoonan katsojan rajan! Ei mikään pikkujuttu toimittajan mielestä, mutta hyvin tuntuvat hillitsevän itsensä 17-vuotiaat Sami Harmaala, Juho Nummela ja Joose Kääriäinen tullessaan haastatteluun Haapaveden ABC:lle syksyisenä keskiviikkoiltana.

”Mua ei kiinnosta tytöt tai sosiaalisuus, tietokoneet on mulle toinen ulottuvuus, oon pelimaailmaan syventynyt, ehkä vähän syrjäytynyt”, avautuu Sami Harmaala videolla ja porukka tykkää. Katsoopa kaverusten hupailuja sitten lapsi tai aikuinen, niin poikkeuksetta kaikki tuntuvat peukuttavan tälle ilmiölle.

Maailma ja Youtube ovat täynnä sketsejä nikkaroivia harrastajakoomikoita. Kun Sami Harmaala sai isältään lahjaksi videokameran kolme vuotta sitten, perustivat pojat Justimusfilmsin, ja jo kolmas video ladattiin nettiin.

Nyt sketsejä ja räpättyjä kappaleita on vajaat puolensataa ja ilmiö tuntuu leviävän kulovalkean lailla. Viimeisin päivitys kertoo, että Justimusfilmsin videoilla on jo yli seitsemän miljoonaa katsojaa. Valtaosa faneista on suomalaisia, sillä Haapaveden kolmikko luottaa vain ja ainoastaan suomenkieleen ja omaan murteeseen.

Sami Harmaala arvelee, että Suomessa ilmiö on vielä suhteellisen uusi ja vaatimattomasti hän jatkaa, että täällä on helpompi päästä pinnalle. Näin varmasti, mutta kyllä näissä kaveruksissa on jotain tavanomaisuudesta poikkeavaa.

Justimusfilmsin videoissa on myös teknistä laatua ja tasoa, vanha videokamera on jo historiaa. Leader-rahan avulla kaverukset ovat ostaneet nykyaikaisen kameran. Justimusfilmsin hermokeskus sijaitsee edelleen viidentoista kilometrin päässä keskustasta Aittokylässä, jossa ryhmän perustaja Sami Harmaala asuu.

Tämä johtuu siitä, että tekniikka on parhaiten itseään nörtiksi tituleeraavan Harmaalan hallussa. Harmaala opiskeleekin Oulaisissa datanomiksi, Juho Nummela käy Haapaveden lukiota ja Joose Kääriäinen puolestaan Haapaveden opistoa tavoitteena nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan pätevyys.

Eivätkö sketsimaailma ja musiikki kiinnosta ammatiksi asti?

– Olisihan se hienoa, jos pääsisimme tekemään tätä työksi, vaikka keikoille, he myöntävät.

– Mutta ensin on hankittava kunnon ammatti, Harmaala päättää realistisesti.

Televisiokin kiinnostui
 

Kun kaverusten videoista ensimmäinen rikkoi kymmenentuhannen katsojan rajan, kolmikko oli innoissaan. Paikallislehti teki asiasta uutisenkin, mutta sitten Justimusfilms sai olla medialta rauhassa. Vaan kuinka kauan? Viime viikolla ilmiöstä oli juttua YLEX:llä ja varmaa on, että pojat ovat käyneet myös Helsingissä TV-tuotantofirmassa. Ei tästä sen enempää, sillä keskeneräisistä neuvotteluista ei vielä ole lupa puhua.

Keski-ikäinen haastattelija erehtyy vertaamaan Justimusfilmsiä Kummeliin, mutta siitä ei ole kyse. Sen sijaan kolmikon suosikkilistalta löytyy mainio Ketonen ja Myllyrinne. Ylipäätään mammona ja maine eikä varsinkaan laskelmoitu kaupallisuus kiinnosta nuoria miehiä pätkän vertaa.

– Justimusfilmsin penaaleja ei tulla kaupan hyllyillä myymään, tiivistää Harmaala.

Livekeikoille he lähtisivät ilomielin. Sami Harmaala laulaa ja opiskelee kitaransoittoa. Hän on mukana kansanmusiikki- ja jazzkokoonpanoissa – Haapavedellä Timo Hannulan valtakunnassa kun ollaan. Joose Kääriäinen soittaa rumpuja, ja Juho Nummelan harrastelistalta löytyy myös lumilautailua.

Vaikka valtaosa faneista lienee yläasteikäisiä poikia, niin kiitosta ja fanipostia tulee muiltakin.

– Mun äiti on mun suurin fani, arvelee Juho Nummela.

Sami Harmaala, Juho Nummela ja Joose Kääriäinen ovat olleet kaveruksia koko yläasteiän. Justimusfilmsissä kaikki tehdään yhdessä, ja yleensä jokainen kirjoittaa oman osuutensa sanat. Kuvauskin hoituu omin voimin, yhteiskuvissa kamera nakottaa jalustalla. Heidän on vaikea kuvitella, että joukkoon liittyisi vielä joku muukin. Hyvää konseptia ei kannata lähteä uudistamaan.

Kaiken A&O on huumori! Välillä uutta videota väsätessä on niin hauskaa, ettei kuvaaminen tahdo onnistua ollenkaan. Päättelen, että tässä on myös taitavien ja lahjakkaiden nuorten menestyksen salaisuus; pojat eivät yritä olla mitään muuta kuin he ovat.

Justimusfilms ei kiistä oletusta:

– Me tykkäämme parodiasta, missään tapauksessa emme halua ivata ketään.

http://www.youtube.com/watch?v=lcb8uafr0cw