maanantai 5.12.2022 | 16:39
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

<p>Somerolla ensimmäinen ulkokanala</p>

To 14.2.2013 klo 16:44

Tero Malinen SOMERO (STT)

Avoinna olevan luukun astinlaudalle sataneessa lumessa näkyy nelivarpaisen jalan jättämiä jälkiä. Luukun takana oleva hanki on kuitenkin koskematon. Eikö täällä ole yhtään siivekästä uskalikkoa, joka älyäisi ottaa ilon irti poikkeuksellisesta vapaudestaan?

Somerolla sijaitsevan Vaahteramäen tilan kanoilla on nimittäin mahdollisuus nauttia ulkona käyskentelystä myös talvella. Osa ulkokanalan asukeista on tavallaan nytkin ulkona, nimittäin katetulla ja hiekkapohjaisella terassilla, jonne ne kulkevat kanalan seinässä olevista luukuista. Aidatulta terassilta taas avautuu toisten luukkujen kautta pääsy kahteen osaan jaetulle, yhteensä lähemmäs 40 000 neliön kokoiselle ulkoilualueelle. Umpihanki ei kuitenkaan näytä kanoja kiehtovan.

– Kun hankeen ilmestyy ensimmäinen pälvi, ensimmäiset kanat siirtyvät laitumelle, veikkaa Vaahteramäen isäntä Mikko Välttilä.

Ulkoilualueen aita jatkuu noin 300 metrin päähän kanalasta seinästä. Välttilä ei usko, että yksikään hänen yli 8 000 valkeasta Lohmann-kanastaan päätyy edes kesällä niin pitkälle seikkailemaan.

– Mitä olen luomutiloilla nähnyt, niin kyllä ne pysyttelevät aika tiivisti kanalan läheisyydessä.

Tuotantomalli tuontitavaraa

Vaahteramäen ulkokanala on lajissaan Suomen ensimmäinen.

Luomukanaloiden asukit saavat liikkua laitumella tai tarhassa aina lokakuuhun saakka, mutta ympärivuotista ulkoilumahdollisuutta suomalaisilla kanoilla ei aikaisemmin ollut.

Alle kaksi vuotta sitten munapakkaamo Munaxin väki alkoi pohtia, miksei maailmalta tuttu ”free range” -tuotantotapa olisi mahdollinen täälläkin. Pohdinta johti keskusteluihin viranomaisten kanssa ja viime syksynä Elintarviketurvallisuusvirasto Evira laati ohjeistuksen, joka mahdollisti ulkokanaloiden perustamiseen.

Mikko Välttilä oli jo ryhtynyt muuttamaan vanhaa sikalaansa luomukanalaksi, kun hän kuuli asiasta. Muutostyöt tehtiin loppuun saksalaisia luomutuotantosäädöksiä noudattaen, mutta lopulta kanoja päädyttiin ruokkimaan tavallisella rehulla.

– Minulle on tärkeämpää se, että lajinomainen käytös on kanoille mahdollista kuin se, että syövätkö nämä luomurehua.

Vaikutti Välttilän valintaan sekin, että luomurehun saanti on tällä hetkellä epävarmaa.

Kilohinta 5–5,6 euroa

Välttilällä ei ollut etukäteen tietoa siitä, millaiseksi ulkokanalan munien kuluttajahinta asettuisi. Kauppojen hyllyjä kierrellessään hän on huomannut kilohinnan olevan 5,5–6 euron luokkaa eli se asettuu lattiamunien ja luomumunien hintojen välille.

– Kyse on erikoistuotteesta, jossa maksetaan tuotannon eettisyydestä. Näillä tileillä tuotannosta jää liikevoittoakin, aiemmin sikatilan kannattavuuden kanssa paininut mies toteaa. Hänen kanalansa ei saa lainkaan maataloustukea.

Entä miten ulkokanalan munat eroavat esimerkiksi luomumunista? Talvella eroja ei välttämättä huomaa, Välttilä sanoo. Mutta kun kanat alkavat viihtyä kevätauringossa, eläinten lisääntyvä d-vitamiinin saanti auttaa kalsiumia imeytymään ravinnosta paremmin ja munankuori vahvistuu.

– Sama juttu käy luomumunien kanssa sitten myöhemmin keväällä.

Kesällä laitumelta saatava lehtivihreä vaikuttaa puolestaan siihen, että keltuaisen väri syvenee.

– Arvaukseni on, että myös munien maku on silloin tymäkämpi.