perjantai 27.11.2020 | 11:54
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kuukautiskuppiin ihastutaan hitaasti

Ma 15.10.2007 klo 09:41
Anne Saarikettu (KP) Naisilla on mahdollisuus vähentää ja vastustaa merkittävästi kertakäyttökulttuuria. Vakiintuneiden kuukautissuojien, siteiden ja tamponeiden, rinnalle tekee tuloaan kuukautiskuppi. Se on 100-prosenttisesta lääketieteellisestä silikonista tai luonnonkumesta valmistettu kuukautissuoja, joka oikein hoidettuna kestää käytössä jopa 5–10 vuotta. Keksintönä emättimeen asetettava vuodonkerääjä ei ole uusi. Rapakon takaa peräisin oleva idea on jo 1930-luvulta. Kuitenkin vasta viime vuosina suomalaisnaiset ovat alkaneet toipua kertakäyttökulutushysteriastaan ja kuukautiskuppi, eli kuukuppi on ruvennut yleistymään.

Soveltuu kaikille

Markkinoilla on tällä hetkellä neljän eri valmistajan kuukautiskuppeja. Amerikkalais-, kanadalais- ja brittiläisvalmisteisia on ollut saatavilla jo pitempään, kotimainen pari vuotta. Lähinnä sitä myydään apteekeissa, muita vaihtoehtoja on tilattavissa etenkin nettikaupoista. – Toimitusjohtajamme käytti ulkomaisia kuukuppeja, mutta niissä oli vikoja. Siksi hän halusi parantaa niiden käytettävyyttä ja jatkoi tuotekehittelyä, taustoittaa kotimaassa ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana aluevaltauksen tehneen yrityksen markkinointikoordinaattori Mira Mäkelä. Tuoksuton kotimainen kuukautiskuppi on valmistettu silikonista, minkä vuoksi se ei allergisoi. Luonnonkumisissa sen sijaan on lateksia, jolle voi yliherkistyä. Oikein hoidettuna ja käsihygieniasta huolehtiessa silikonikuppi ei myöskään ole bakteerien temmellyskenttä. Muutoin kuukuppi soveltuu kaikille naisille – sitä ei ole yhdistetty koskaan esimerkiksi toksiseen sokkioireyhtymään (TSS), kuten tamponia. Kuukuppi ei myöskään hiosta, eikä edistä hiiva- ja virtsatietulehduksia, muuta emättimen luonnollista kosteustasapainoa tai kuivata limakalvoja. Lisäksi sen käyttö vahvistaa lantionpohjan lihaksia, joiden hyvä kunto ehkäisee virtsankarkailua. Kierukkaehkäisy ei estä kuukupin käyttöä. Sitä ei myöskään tarvitse poistaa vessassa käynnin ajaksi – toisinaan tarpeiden teko tosin onnistuu helpommin ilman kuppia tai sen asentoa ainakin joutuu korjaamaan vessassa käynnin jälkeen. Synnytyksen jälkeisen vuodon keräämiseen kuppia ei saa tulehdusriskin vuoksi käyttää. Kuukautiskuppi ei ole ehkäisyväline, eikä se suojaa sukupuolitaudeilta. Yhdynnän aikana sitä ei saa käyttää.

Hyvää palautetta

Nimensä mukaisesti kuukautiskuppi muistuttaa kuppia ja on muodoltaan suippo. Pohjassa on litteä "antenni", jonka avulla kuukuppi vedetään pois emättimestä. Kupin sisäpinta on sileä, ja siihen mahtuu vuotoa 7–15 milliä. Kupin käyttöä harjoitellessa tilannetta voi varmistaa pikkuhousunsuojalla. Kuppi on tyhjennettävä 2–4 kertaa vuorokaudessa, ja sitä voi pitää yön yli – enintään kuitenkin 12 tuntia. Kuppia voi käyttää urheillessa, myös uidessa. – Uidessa tamponi kerää kaiken kosteuden toisin kuin kuukautiskuppi, Mäkelä huomauttaa. Kokoja kotimaisella valmistajalla on kaksi. – Pienikokoisempi soveltuu "pienipaikkaisille", nuorille naisille, neitsyille ja heille, joilla vuoto on niukka. Toisaalta tiedän, että isompaa kuppia käyttää 12-vuotiaitakin, Mäkelä kertoo. Pääsääntöisesti käyttäjien palaute kuukupista kasvokkain ja netin keskustelupalstoilla on myönteistä, samoin kotimaisen valmistajan saama. – 99 prosenttia käyttäjistä rakastuu kuukuppiin, kunhan päästään alkuhankaluuksien yli ja sitä opitaan käyttämään. Sen jälkeen monet eivät enää suostu käyttämäänkään muita kuukautissuojia, toteaa Mäkelä, joka on itsekin käyttänyt suojaa jo useita vuosia. – Kuppia käyttäessä voi nukkua kaikki yöt alasti ja käyttää huoletta valkoisia housuja, Mäkelä listaa hyviä puolia.

Puhtaus a ja o

Hygieenisesti turvallisena kuukautiskuppi pysyy, kun sen puhtaudesta huolehditaan huolellisesti. Sitä asetettaessa emättimeen ja poistettaessa kädet pitää pestä kunnolla. Ennen käyttöönottoa kuppi "steriloidaan" keittämällä sitä kiehuvassa vedessä 2–5 minuuttia. Kuppia varten kannattaa hankkia oma kattila. Vuodon aikana kuppi putsataan mieluiten vedellä ja miedolla saippualla. Kierron välillä kuppi kiehautetaan, halutessa myös vuodon aikana. Kierron aikana kuppia ei saa lytätä laatikon pohjalle, vaan sitä pitää säilyttää ilmavasti. Paikalleen kuppi sujahtaa parhaiten istuessa, seistessä tai kyykyssä pienessä haara-asennossa. Emättimeen se viedään ensin kaksinkerroin ja vielä pituussuunnassakin kaksinkerroin taitettuna. – Kuppi on jämäkäntuntuinen, jotta se aukeaa paremmin emättimessä. Näin vältytään ohivuodoilta, Mäkelä sanoo. Myös antennin kuuluu piiloutua emättimeen, joten antennia voi tarpeen mukaan hieman lyhentää. Emättimeen kuppi ei katoa – paikallaan sitä pitävät alipaine ja lihakset, painovoimakin. Kuppi poistetaan samaan tapaan kuin laitetaan – tärkeää on muistaa ottaa touhu rennosti!