keskiviikko 22.5.2019 | 09:54
UUTINEN | KP24

Keskiaikaharrastukselle ei ikärajaa

Ma 10.8.2009 klo 10:12

Minna Koivunen KOKKOLA (KP)

Museopihalla pyöri sunnuntaina keskiaikaisiin vaatteisiin pukeutuneita nuoria, kun Suomen Keskiaikaseura esitteli toimintaansa Kokkolassa. – Porukassamme on täältä alueelta kotoisin olevia ihmisiä ja olemme miettineet Kokkolaan tulemista. Nyt oli hyvä tilaisuus. Olisi kiva, jos ihmiset kiinnostuisivat ja aloittelisivat toimintaa täällä, Hanna Haapala toivoi. Keskiaikaisia häitä lauantaina Kaustisella viettäneet Anna Ohinmaa ja Asko Haukilahti olivat muiden seuralaisten kanssa päättäneet tulla kertomaan harrastuksestaan Kokkolaan, koska he olivat siis jo valmiiksi Keski-pohjanmaalla. Ohinmaan kiinnostus keskiaikaan syntyi fantasiakirjojen kautta pari vuotta sitten. Tanssia harrastaneena hänen oli helppo mennä renessanssitanssiharjoituksiin mukaan. Hän sai Haukilahdenkin mukaan toimintaan. – Hurahdin nopeasti keskiaikaharrastukseen kaikin puolin, Ohinmaa kertoi. Kokkolalainen Elina Kykyri oli tullut lehti-ilmoituksen nähneenä tutustumaan keskiaikaseuraan museopihalle. Häntä on aina kiinnostanut mennyt aika, ja hän iloitsi siitä, että vihdoin Kokkolassa oli mahdollisuus tutustua keskiaikaiseen toimintaan. – Mukava, että ihmiset jaksavat nähdä aikaa ja vaivaa. Eniten kiinnostaa kokonaisuus, ettei tehdä vain tiettyjä osa-alueita.

Tanssia ja miekkailua

Keskiaikaisten käsitöiden ja miekkojen esittelyjen ohella seuralaiset tanssivat italialaisia hovitansseja 1400-luvulta nokkahuilun säestyksellä. Vuonna 2002 keskiaikaseuran toimintaan mukaan renessanssitanssien myötä tullut Atro Kajaste kertoi, etteivät he tanssi keskiaikaisia tansseja, koska niitä ei löydy. Renessanssitanssit ovat ryhmätansseja, joissa monta ihmistä tekee kuvioita. Koreografiat ovat niihin valmiina. – Nämä tanssit ovat muutakin kuin että mies keksii, minkä kuvion saa naisen tekemään. Hän tarkentaa myös, että seuran nimestä huolimatta he harrastavat keskiajan lisäksi renessanssiaikaa, eli vuosia 600 – 1600. Kajastetta kiehtoo renessanssin estetiikka nykyaikaista enemmän. Esimerkiksi vaatteet ja musiikki on hänen mielestään miellyttävämpiä kuin nykyään. Keskiaikaharrastukseen kuuluu monta osa-aluetta. – Jos keskiajalla tehtiin jotain huvikseen tai työkseen, joku keskiaikaseurasta varmasti haluaa kokeilla sitä, Kajaste totesi. Toiminta painottuu kuukausittaisiin viikonlopputapahtumiin, joihin tulee harrastajia ympäri Suomea, ja tanssi- ja miekkailuharjoituksiin. Tarkkoja sääntöjä pukujen tai käytöksen suhteen ei ole, mutta jonkinlaisia suosituksia ja toivomuksia kylläkin. Haapala kertoo, että he pyrkivät selvittämään ja opettelemaan oikeat tavat ja tekniikat. – Ihmiset haluavat nimenomaan ottaa selvää.

Laaja ikähaitari

Suomen Keskiaikaseuralla on eniten harrastajia Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Kuopiossa ja Jyväskylässä toiminta on alkamassa. Jäseniä seurassa on parisensataa, mutta harrastajien aktiivisuus vaihtelee. Lisäksi tapahtumissa käy seuran jäsenistön ulkopuolisia ihmisiä. Historianopiskelijoita seurassa on Kajasteen mukaan yllättävän pieni vähemmistö. Tietotekniikkaväkeä on kuulemma paljon. – Tämä on tapa tehdä jotain erilaista, mitä arkitöissä tekee, Kajaste painottaa. Ikähaitarikin on laaja. Vaikka jäsenet ja harrastajat ovat enimmäkseen opiskelijoita, on joukossa sekä nuorempia että vanhempia. – Monet tulevat mukaan opiskeluaikana, mutta harrastus ei lakkaa, kun valmistuu. Kajaste kertoo lapsiperheiden määrän olevan kasvussa harrastuksen parissa. Lapset eivät sinänsä itse harrasta keskiaikaa, mutta ovat vanhempiensa mukana tapahtumissa. – Yritämme ottaa tapahtumissamme kaikki ikäryhmät huomioon. Tämä on koko perheen, ellei jopa koko suvun harrastus. minna.koivunen@kpk.fi