lauantai 20.7.2019 | 10:36
UUTINEN | KP24

Naispappeus hiertää yhä

Pe 13.9.2013 klo 10:45

– Kirkon oppien mukaan kirkkoherra ei voi kieltäytyä toimimasta yhteistyössä naispapin kanssa. Miten henkilö voi olla hallinnollinen esimies seurakunnassa, jos hänellä on tällainen käsitys? kirkkoneuvos Vuokko Piekkala Kirkon työmarkkinalaitoksesta ihmettelee.

Vetelin kirkkoherra Vesa Parpala totesi torstain (12.9.2013) Keskipohjanmaassa, että Raamattuun perustuvan vakaumuksensa takia ei toimi naispappien kanssa jumalanpalveluksessa.

– Kirkkoherran tehtävään valitun ja virassaan toimivan pitäisi tietää, ettei sukupuolella saa olla nykysäädösten mukaan merkitystä. Hänen on työskenneltävä naispapin kanssa, jos sellainen tehtävä tulee kohdalle, Piekkala muotoilee.

– Mielipide henkilöllä voi olla, mutta voiko hän toimia kirkkoherran tehtävässä, jos kieltää naispappeuden. Voiko hän kirkkoherrana julkisesti tämän tuoda esille, Piekkala pohdiskelee. Hän tähdentää tuomiokapitulin roolia tällaisten asioiden ratkaisussa.

– Kirkon linjana on, että sukupuolen perusteella ei voi kieltäytyä yhteistyöstä. Yksittäisten tilanteiden arviointi kuuluu paikalliselle piispalle, eli tässä tapauksessa piispa Samuel Salmelle, kommentoi arkkipiispa Kari Mäkisen teologinen erityisavustaja TT Risto Leppänen.

Salmea ei tavoitettu, mutta Oulun hiippakunnan tuomiokapitulista lakimiesasessori Mari Aalto toteaa, että nykyisen Oulun hiippakunnan piispan, Samuel Salmen aikana ei ole edes vihitty papiksi henkilöitä, jotka ovat kieltäytyneet yhteistyöstä naispapin kanssa. Hän mainitsee kirkkoherra Vesa Parpalan valitun virkaansa 1999 ja Salmi aloitti 2001.

Naisteologit ry:n hallituksen puheenjohtaja Soili Juntumaa toteaa tämän tyyppisiä tapauksia tulevan esiin silloin tällöin. Hän ihmettelee, että kirkon sisällä edelleen kaikessa hiljaisuudessa on käytäntöä, jossa voidaan toimia vastoin kirkon säädöksiä.