perjantai 4.12.2020 | 03:19
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kesäjatkis koukuttaa verkossa

Pe 6.6.2014 klo 07:30
Anders-verkkokirjaston kesäjatkis Meren rannalla on kahden kokkolalaisen ammattilaisen, kirjailija Anneli Meriläisen ja graafikko Elina Warstan yhteistyön tulos. Ensimmäinen jakso avautuu tulevana perjantaina. Jännitystä riittää yhdeksän viikon ajan.

– Toivomus oli, että tarinassa liikutaan paikallisissa maisemissa ja tässä ajassa. Samoin tilaaja toivoi jännistystä ja kesän keveää romanttisuutta, Meriläinen kertoo.

Kirjailija sai tarinaan innoituksensa Elin Danielson-Gambogin maalauksesta La merenda – Meren rannalla. Taulu kuuluu K. H. Renlundin museolle, jonne tarinan päähenkilö tulee kesätöihin.

Museon lisäksi tarinassa liikutaan Draken talon taiteilijaresidenssissä, Sannanrannalla, Lohtajan dyyneillä ja Ullavan Taidevionojalla. Sen verran Meriläinen paljastaa juonta, että taiteilijaresidenssiin tulee asumaan latvialainen poika.

– Kansallisuus juontaa rakkaudestani Latviaan. Tässä tarinassa yhdistyy monta asiaa, mistä itse erityisesti pidän.

Kuvituksessaan Elina Warsta lähti luonnollisesti tarinasta ja sen tunnelmasta. Hän toteaa, että hän haki kesäisen keveää värimaailmaa, joka tosin lopussa saa tummempia sävyjä kuten jännityskertomukselta voi odottaakin.

– Herkkyyttä ja romanttisuuttakin. Kesän pehmeys on vahvasti läsnä Meriläisen tekstissäkin. Kuvitukset piirsin ensin lyijykynällä, skannasin ne koneelle ja lisäsin värit tietokoneella

Henkilöhahmoista Warsta ei tehnyt kasvoilta tunnistettavia. – Siten lukijan mielikuvitukselle jää enemmän tilaa, tulkinnanvaraa.

Warsta toteaa, että jatkokertomuksessa kuvitukselle täytyy löytää yhtenäinen sävel, joka kantaa ja takaa jatkumon.

– Minä ratkaisin sen yhtenäisellä värimaailmalla, jonka kautta kuvista tulee kokonaisuus.

Kirjoittamiseenkin jatkokertomus tuo oman haasteensa. Jokaisen jakson täytyy koukuttaa ja saada janoamaan lisää.

– Jännitteen pitää säilyä jaksosta toiseen.

www.kokkola.fi/palvelut/kirjasto/