sunnuntai 29.1.2023 | 23:29
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Atomon korttelin saa rakentaa

Ke 16.9.2015 klo 09:32
Vaasan hallinto-oikeus piti Atomon korttelin kaavaa liian tehokkaana ja muita asianomistajia eriarvoistavana. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan 6–7 -kerroksiselle kerrostalolle on lainmukaiset maankäytölliset perusteet, joten korkein hallinto-oikeus päätti jättää Kokkolan kaupunginvaltuuston tekemä päätöksen asemakaavan muutoksesta voimaan.

– Rakennus ei ole kaupunkiympäristössä poikkeuksellisen korkea ja se rajoittuu kolmelta sivultaan katualueeseen. Näin ollen asemakaavan muutos luo rakennuksen aiheuttamasta mahdollisesta varjostuksesta huolimatta edellytykset terveelliselle, turvalliselle ja viihtyisälle elinympäristölle, eikä asemakaavan muutoksesta aiheudu maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämiä kiellettyjä seurauksia.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu Atomon korttelin rakentamiseksi ei saa rakennusprojektia suunnitelleen Kiinteistö Oy Atomon hallituksen puheenjohtajaa Peter Forsströmiä kuitenkaan hyppimään riemusta.

Forsström sanoo suunnitteluun kuluneen rahaa tähän mennessä noin 400 000 euroa. Saman verran Peter Forsström laskeskelee myös vuokratuloja jääneen yhtiöltä saamatta.

– Hanke on ollut vireillä vuodesta 2006 lähtien eli yhdeksän vuotta. Minusta kaavoitusprosessit ovat meillä aivan liian pitkiä, han sanoo.

Forsströmin mukaan Atomon korttelin rakentaminen on nyt aivan uudessa tilanteessa.

– Hankkeessa oli aiemmin mukana myös sijoittajaryhmä. Hankkeen viivästymisen vuoksi sijoittajat ovat tehneet vaihtoehtoisia sijoitusratkaisuja. Eli suunnittelu joudutaan aloittaa aivan uudelta pohjalta.

Atomon korttelilla on kaksi omistajaa. Kiinteistö Oy Atomon ohella pienomistajana on mukana Keski-Pohjanmaan maatalousseura.

Forsströmin mukana kiinteistöyhtiössä ei ole vielä mietitty lainkaan rakentamiskuviota.

– Päätös tuli perjantaina ja minäkin olen ollut matkoilla. Positiivista tässä on nyt kuitenkin se, että korkeimman hallinto-oikeuden tulkinnan mukaan Kokkolaan saa rakentaa. Siinä mielessä korkeimman hallinto-oikeuden kanta oli kokkolalaisittain äärettömän hyvä päätös.

– Jos Vaasan hallinto-oikeuden kanta olisi jäänyt voimaan, tuloksena olisi ollut pannukakku. Kaupunkikuva pysyisi samanlaisena, kun mitään ei voisi rakentaa. Hiukan yllätti, että tuomarien kannat eri oikeusasteissa olivat näin poikkeavat.

Peter Forsström sanoo Atomon kortteliin sopivan noin 130 – 150 asuntoa.

– Viimeisimmän suunnitelman mukaan kerrostalot tulisivat neljä-, viisi- ja seitsenkerroksisiksi, Forsström toteaa.

Yhdeksän vuoden soutamisen ja huopaamisen jälkeen Forsström on huojentunut.

– Ei tällaisia juttuja toivoisi edes pahimmalle vihamiehelleen, hän sanoo.

Kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Juha Ritamäki (kok.) on hyvin lyhytsanainen Atomon korttelin saamasta käänteestä:

– En kommentoi mitenkään tätä asiaa. Seuraava numero, kiitos, Ritamäki sanoo.Simo Kattilakoski