lauantai 20.7.2019 | 10:16
UUTINEN | KP24

Upin Aaltola: Clinton vahvisti asemiaan vaaliväittelyssä

Ke 14.10.2015 klo 05:12

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi mielivä Hillary Clinton onnistui palauttamaan asemansa vahvaksi demokraattien ensimmäisessä vaaliväittelyssä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Clintonin suosio on ollut viime aikoina laskussa, vaikka hän onkin pysynyt koko ajan demokraattien suosituimpana ehdokkaana.

Aaltola kehuu Clintonin onnistuneen osoittamaan pätevyyttään laaja-alaisesti. Hänen pahin vastustajansa Bernie Sanders antoi osaamisestaan suppeamman kuvan.

- Sandersilla on oma innokas äänestäjäkuntansa. Hänen puheensa poliittisesta vallankumouksesta tehoaa erityisesti nuoriin ja edistyksellisen laidan äänestäjiin, Aaltola sanoo.

- Toisaalta Clintonista tulisi ensimmäinen naispresidentti ja uskon sen vetoavan aktiivisiin, nuoriin äänestäjiin.

Aaltola toteaa äänestäjien miettivän, kenellä ehdokkaista olisi parhaat mahdollisuudet tulla valituksi presidentiksi.

- Sanders ei oikein näytä eikä kuulosta presidentiltä.

Muut ehdokkaat sivuroolissa

Väittelyssä oli mukana kolme muutakin ehdokasta, mutta heidän kannatuksensa on ollut vain prosentin luokkaa. Entinen Marylandin kuvernööri Martin O'Malley, kirjailija Jim Webb ja hiljattain demokraatteihin liittynyt entinen Rhode Islandin kuvernööri Lincoln Chafee jäivät väittelyssä täysin sivurooliin. Aaltola ei usko heidän saaneen väittelystä nostetta kampanjoilleen.

Varapresidentti Joe Bidenin on arveltu ilmoittavan kohta lähtevänsä mukaan kisaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta. Aaltola uskoo, että Clintonin vahva suoritus väittelyssä pienentää Bidenin todennäköisyyttä havitella ehdokkuutta.

Aaltola ei näe, että Clintonin tarvitsisi pelätä häviävänsä Bidenille, vaikka tämä lähtisikin mukaan.

- Bidenin mukaantulo tekisi väittelyistä energisempiä ja jännittävämpiä ja toisi mukaan draamaa, mikä voisi olla puolueen ja Hillarynkin etu.

Sivistynyt väittely

Clinton ja Sanders kohtasivat keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa järjestetyssä väittelyssä ensimmäistä kertaa ehdokkaan roolissa. CNN kiinnitti väittelyä ennakoivassa analyysissään huomiota siihen, että johtavat demokraattiehdokkaat olivat siihenastisissa kampanjoissaan vältelleet kritisoimasta toisiaan suoraan. Kumpikin oli silti nostanut esiin teemoja, joilla laski erottuvansa edukseen kilpakumppanistaan.

Suoraa kritiikkiä ei kuultu myöskään vaaliväittelyssä juuri lainkaan. Ainoastaan kun Clintonilta kysyttiin suoraan, onko Sanders tiukka aseiden vastustaja, hän vastasi "Ei alkuunkaan".

Sen sijaan nähtiin harvinainen solidaarisuuden hetki, kun Sanders puolusti yllättäen Clintonia, jota toimittaja hiillosti sähköpostiskandaalista.

- Amerikkalaiset ovat lopen kyllästyneitä kuulemaan kirotuista sähköposteistasi, Sanders ilmoitti.

- Puhutaan mieluummin oikeista asioista.

Clinton kiitti ja kätteli Sandersia.

Aaltola toteaa demokraattien haluvan erottua väittelytyylillään republikaaneista, joiden väittelyt ovat skandaalinhakuisia ja kärkeviä. Clinton alleviivasi väittelytyylien eroa loppupuheenvuorossaan.

- Tässä väittelyssä olemme yrittäneet käsitellä eräitä hyvin vaikeita maatamme koskevia asioita, mikä on jyrkkä vastakohta republikaaneihin, jotka keskittyvät pyrkimään presidentiksi.

Demokraattien ensimmäisen vaaliväittelyn järjestivät uutiskanava CNN ja yhteisöpalvelu Facebook. Poikkeuksellisesti sen saattoi katsoa ilmaiseksi internetistä sen sijaan, että se olisi ollut ainoastaan maksullisten tv-kanavien tilaajien katsottavissa.

Lähde: Vaaliväittely CNN:llä