maanantai 23.5.2022 | 12:23
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Suomi vaikenee Nato-hävittäjien kohtelusta karttaharjoituksessa

To 2.6.2016 klo 08:49

Ruotsi mobilisoi nopeasti koko 60 000 sotilaan armeijansa sotilasliitto Naton CMX-karttaharjoituksessa maaliskuussa, uutisoi Dagens Nyheter.

Lehden mukaan harjoituksessa Naton jäsenmaat joutuivat hybridisodan kohteeksi. Niihin kohdistui koko joukko sotilaallisia, puolisotilaallisia ja siviiliuhkia, joita kehittyi samaan aikaan Pohjois- ja Etelä-Euroopassa. Itämeren alueen valtiota uhkasi itäinen suurvalta, jota ei diplomaattisista syistä harjoituksessa kuitenkaan kutsuttu Venäjäksi.

Suomen merkittävin sotilaallinen panos karttaharjoituksessa oli vastata oman alueensa puolustamisesta, sanoo ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Timo Kantola.

Harjoitukseen osallistuttiin virkamiesten voimin ulko- ja puolustusministeriöstä ja Puolustusvoimista. Siitä millaisella voimalla Suomi osallistui, Kantola on vaitonainen.

- Karttaharjoituksessa Naton puolelta kysytään, mitä Suomi on valmis tekemään, ja Suomen puolelta kerrotaan, mihin ollaan valmiita.

Kantola ei kerro, päästikö Suomi karttaharjoituksessa Naton lentokoneita ja sota-aluksia alueelleen Ruotsin tavoin. Hän ei myöskään tarkenna, mistä uhka tuli tai oltiinko harjoituksen aikana yhteydessä Suomen poliittiseen johtoon.

- Normaaliin tapaan poliittinen johto on tietoinen merkittävistä kysymyksistä. Poliittista johtoa tietenkin informoitiin ennen harjoitusta.

Oppia tositilanteen varalta

Ruotsi ja Suomi olivat ainoat Natoon kuulumattomat maat, jotka osallistuivat harjoitukseen. Sotilasliiton ennen harjoitusta antaman tiedotteen mukaan kaksikko toimi harjoituksessa "jäsenmaiden rinnalla".

Kantola pitää harjoitusta menestyksenä: kumppanimaiden osallistumista testattiin aivan uudella tavalla. Oppia saatiin muun muassa tiedonkulusta ja kommunikoinnista.

CMX-harjoitukseen ei osallistu sotilaallisia joukkoja, vaan Naton jäsenmaat ja kumppanit harjoittelevat yhdessä päätöksentekoa erilaisissa kriisitilanteissa.

Presidentti Sauli Niinistö on todennut, että karttaharjoituksissa linjataan ja roolitetaan Suomen asema Nato-kumppanina.