tiistai 21.5.2019 | 03:53
UUTINEN | KP24

Oululainen katupartio Katuhaukat lopettaa – ”Ei ole todellista tarvetta”

To 30.6.2016 klo 17:46
Henripekka Kallio
Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja
Jari-Pekka Teurajärvi
laittaa perustamansa katupartion Katuhaukat jäihin. Teurajärven mukaan kaupungin turvallisuustilanne ei ole muuttunut sellaiseksi, että toiminnalle olisi todellista tarvetta. Teurajärvi kertoo Lännen Medialle perustaneensa katupartion sen jälkeen, kun maahan tuli paljon turvapaikanhakijoita. Osa ihmisistä koki sen hänen mukaansa jonkinlaiseksi uhaksi. – Ihminen, joka kokee suuria muutoksia, kokee ensin pelkoa, ennen kuin huomaa, ettei siinä olekaan mitään. Kyse on turvattomuuden tunteesta, Teurajärvi sanoo. Katuhaukkojen perustaminen tapahtui sen jälkeen, kun uutenavuotena oli uutisoitu naisten ahdistelusta sekä Saksan Kölnissä että Helsingissä. – Nyt turvapaikanhakijoita tulee maahan enää vähän ja moni tänne tulleistakin on palannut takaisin. Heitä näkyy Oulussa vielä katukuvassa, mutta ei enää niin paljon, Teurujärvi sanoo.
Suomen tunnetuin
katupartiojärjestö on Kemissä perustettu Soldiers of Odin. Sen jäsenistöllä on runsaasti rikostaustaa ja järjestö on muutenkin selvästi rasistisesti motivoitunut. Poliisi on toistuvasti ilmoittanut, ettei kaipaa rasistisia katupartioita lisävaivoikseen. Teurajärven mukaan Katuhaukat poikkesi toiminnassaan Soldiers of Odin –järjestöstä muun muassa asujensa puolesta. – Meillä ei ollut mitään univormuja päällä. Emme halunneet herättää mitään pelkoa tai vastakkainasettelua toiminnalla, Teurajärvi sanoo. Teurujärven mielestä katupartiotoiminta on hyväksyttävää silloin, kun se on organisoitu oikein ja motiivit ovat hyväksyttäviä. – Odinit ovat esimerkki siitä, miten sitä ehkä ei kannata tehdä, hän vertaa. Katuhaukkojen toimintaidea oli ilmoittaa poliisille havaitsemistaan epäkohdista. Teurajärven mielestä kansalaisten turvallisuudentunnetta voi kuitenkin heikentää se, jos poliisi ei pysty enää vähentyneiden resurssiensa takia puuttumaan nopeasti vähäisempiin ongelmiin.
Teurajärvi kertoo,
että Katuhaukkoihin pyydettiin mukaan tavallisia perheenisiä ja -äitejä. Toimintaan lähti hänen mukaansa noin 50 ihmistä, mutta varsinainen partiointi jäi lopulta vähäiseksi. Teurajärvi vertaa Katuhaukkoja nuorten perään katsovien vanhempien ryhmiin, tai omaisuuttaan vartioivien kansalaisten rinkeihin. – Kyllä vanhempienkin kannattaa käydä joskus katsomassa viikonloppuna iltaisin tai iltayöstä menoa kaupungilla. Teurujärvi sanoo, että haluaa Katuhaukkojen lopettamisilmoituksella tuoda avoimesti esiin, että turvallisuustilanne Oulussa ei ole heikentynyt aiemmasta. – Joku muu katupartio ei ehkä olisi tehnyt näin, vaan lopettanut vain kaikessa hiljaisuudessa, hän arvelee.