sunnuntai 19.9.2021 | 05:04
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Metalliala odottaa osaajia

Ke 28.12.2016 klo 09:40
Kokkolan seudun metallialalla on hyvä draivi päällä. Metalliteollisuudessa on avoimia työpaikkoja ja tulevaisuudessa niitä saattaa olla vieläkin enemmän. Yhtenä syynä työvoimapulaan on se, että nuorisoa hakeutuu metallialalle Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän oppisopimuspäällikkö Anu Haapasalon mukaan liian vähän. Haapasalo arvelee tilanteen heijastelevan myös alaan liitetyistä vääristä mielikuvista. – Monilla on ehkä liian perinteinen kuva metalliteollisuudesta ja siksi koulutukseen ei edes hakeuduta. Oy Häggblom Ab:n toimitusjohtaja Jukka Karhula vahvistaa Haapasalon näkemyksen. – Heikko kiinnostus alaa kohtaan voi johtua myös viime vuosien synkistä uutisista. – Tosiasia on, että metalliteollisuudessa investoidaan nyt todella paljon. Tilauskanta ja työt kasvavat. Varsinkin hitsaajista on ollut kova pula. Olemme rekrytoineet tänä vuonna kymmenkunta hitsaajaa, Karhula sanoo. Haapasalo toteaa myös koulutusyhtymän investoivan tulevina vuosina metallialan koulutukseen ja oppimisympäristöihin.
Yleisen näkemyksen
allekirjoittaa myös Best-Hall Oy:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs: – Allekirjoitimme juuri viime viikolla historiamme suurimman tilauksen. Norjan Kristiansandiin teemme 187 x 73 metrin kokoisen suurhallin. Urakan kokonaiskustannusarvio on 3,3 miljoonaa euroa. Neuvottelu projektista aloitettiin vuonna 2012. Hankkeen työllistävä vaikutus asennuksineen on meille noin 13 000 tuntia. – Lisäksi joulun alla saimme päätökseen neuvottelut täysimittaisen jalkapallohallin rakentamisesta Islantiin Reykjavikin lähelle. Olemme laajentanee toimintaamme ja huhtikuussa rekrytoimme lisää työntekijöitä. Boliden Kokkolan kunnossapitojohtaja Pekka Sirén komppaa yritysjohtajia. – Työvoiman tarve on jatkuva. Rekrytoimme Bolidenilla vuosittain 20-25 uutta työntekijää. Taustalla on osaksi myös työvoiman eläköityminen ja työntekijöiden tehtäväkuvien muuttuminen.
Boliden
on
käynnistänyt kummioppilastoiminnan yhteistyössä K-P:n koulutusyhtymän kanssa. – Työssä oppimisen kautta voi päästä kesätöihin ja myöhemmin myös oppisopimuskoulutukseen ja vakituiseen työhön. Jukka Karhulan mukaan metallialalla osaamista tarvitaan laajasti. – Metallialan perustutkinto avaa monipuolisen polun alalle. Häggblom, Best-Hall ja Boliden ovat isoja työnantajia, mutta Anu Haapasalon ja yritysjohtajien mukaan työvoiman tarvetta on myös pienemmillä kokkolalaisilla metallialan yrityksillä. – Kokonaisuutena metalliala on iso teollisuussektorilla. Nuoria, mutta myös aikuisia pitäisi kannustaa hakeutumaan alalle, koska työpaikkoja on, Anu Haapasalo sanoo.
Leif Fagernäsin
mukaan alan työvoimapulaan ei löydy yhtä selittäjää. – Kyllä mekin voimme katsoa peiliin. Emme ehkä ole osanneet markkinoida alaa ja sen mahdollisuuksia riittävästi. Jukka Karhulan mielestä metallialan perinteinen kuva ei kerro kaikkea. – Ei ala ole pelkkää hitsaamista. Kouluttautumalla voi päästä työhön, jossa ansiotaso on hyvä. Metallialakin on tänään hyvin pitkälle teknologiateollisuutta. Erikoisosaamista tarvitaan laajasti, hän luonnehtii.
Simo Kattilakoski