lauantai 23.10.2021 | 08:53
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kokkola-lehti: Valtuustoa voisi pienentää

Ke 17.8.2016 klo 12:00
Kuntalaki antaa mahdollisuuden pienentää kunnanvaltuutettujen lukumäärää. Pienemmissä kunnissa valtuustoon riittää vastaisuudessa 13 valtuutettua, mutta isommillakin kunnilla, kuten esimerkiksi Kokkolalla olisi mahdollisuus supistaa kaupunginvaltuuston kokoonpanoa. Nyt valtuustossa istuu 51 päättäjää, mutta uudessa valtuustossa selvittäisiin kahdeksaa pienemmällä henkilömäärällä.

Valtuuston kokoonpanoa on Kokkolassa pohdittu muun muassa kaupungin hallintosääntöä uudistettaessa. Poliittisten ryhmien muodostama toimikunta ei ole esittämässä muutosta valtuuston kokoonpanoon. Samalle kannalle päätyi kaupunginhallitus, jonka esitys menee vielä valtuuston vahvistettavaksi. Kaiken todennäköisyyden mukaan uudessakin kaupunginvaltuustossa tulee siten istumaan 51 valtuutettua.

Vanhan käytännön jatkamista on perusteltu muun muassa demokratian ja alueellisen tasa-arvon toteutumisella. Perustelut ovat sinänsä ymmärrettäviä. Kovin suuria muutoksia valtuuston kokoonpanoon ei kutienkaan tulisi, vaikka kokonaismäärää vähennettäisiin.

Vertailukohtana voi käyttää edellisten vuonna 2012 järjestettyjen kuntavaalien tulosta. Kaikki muut puolueryhmittymät paitsi vasemmistoliitto menettäisi valtuustopaikkoja. Keskustalle supistus merkitsisi edellisvaalien tuloksella kahden paikan menetystä. Yhden valtuutetun menettäisivät sdp, kokoomus, perussuomalaiset, rkp, kristillisdemokraatit ja vihreät. Muutos olisi tuon vaalituloksen perusteella merkittävin vihreille, jotka menettäisivät toisen valtuustopaikkansa.

Jokaiset vaalit ovat kuitenkin aina oma kokonaisuutensa, joten yksittäisen vaalituloksen perusteella ei pidä vetää liian suuria ja suoria johtopäätöksiä.

Valtuuston pienentämistä puoltaisi se, että valtuuston toimivalta kaventuu olennaisesti sote-uudistuksen toteutuessa. Näillä näkymin uudistus toteutuu vuoden 2019 alusta. Sosiaali- ja terveysmenojen siirtyminen maakuntahallinnolle vie kuntien menoista noin 60-70 prosentin siivun. Kaupunginvaltuuston päätäntävaltaan jäisivät isoimpina opetus- ja kasvatusasiat sekä tekninen sektori, mutta viimeksi mainitunkin yhtiöittäminen on selvitettävänä.

Kaupunginvaltuusto kokoontuu keskimäärin kerran kuukaudessa, mutta valtuuston esityslista on usein suhteellisen lyhyt. Jos valtuuston kokoonpanoa ei pienennetä, niin kokoustahtia voisi käsiteltävien asioiden vähyyden vuoksi ainakin harventaa.

Simo Kattilakoski  simo.kattilakoski@kokkolalehti.fi

#