lauantai 23.10.2021 | 08:12
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kokkola-lehti: Sopu ei kestänyt

Ke 24.8.2016 klo 12:00
Kaupunginhallituksen kesällä kriisiyhtyneiden ongelmien piti olla kunnossa elokuun ensimmäisenä pidetyn sovintokokouksen jälkeen. Näin vakuutti julkisuuteen tuolloin myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.).

Totuus on usein tarua ihmeellisempää. Hallituskriisi ei näillä näkymin ole ohi. Samana päivänä, kun kaupunginhallitus piti sovintokokouksen jätti muun kaupunginhallituksen rankan arvostelun kohteeksi joutunut Marlén Timonen (r.) tutkintapyynnön poliisille. Timosen mukaan muut kaupunginhallituksen jäsenet ovat syyllistyneet kunnianloukkaukseen.

Poliisin ja myöhemmin syyttäjän asia on arvioida johtaako Timosen tutkintapyyntö mihinkään. Tutkintapyyntö, syyteharkinta tai mahdollinen syyte ei ole vielä tuomio.

Kaupunginhallituksen yhtenäinen työskentelykyky on tämän jälkeen pelkkää utopia. Luottamus puolin ja toisin on kadonnut. Kaupunginhallituksella on kaksi vaihtoehtoa. Joko pyytää eroa tai jatkaa toimintaansa nilkutellen vaalikauden loppuun eli toukokuuhun. Yhtä jäsentä kaupunginhallituksesta ei voida erottaa. Vaihtoehtona on tietysti se, että jäsen eroaa itse.

Jos kaupunginhallitus pyytäisi eroa, se johtaisi uuden kaupunginhallituksen valintaan kaupunginvaltuustossa. On vaikea uskoa, että poliittiset ryhmät nykytilanteessa voisivat päästä yksimieliseen neuvotteluratkaisuun uudesta kaupunginhallituksesta. Toiseksi vaihtoehdoksi jäisi valtuuston suorittama suhteellinen vaali. Sen lopputulosta olisi vaikea ennakoida.

Missä tahansa luottamustehtävässä toimivien henkilöiden pitää aina itse arvioida oma asemansa. Kaupunginhallituksen jäsenyys on henkilökohtainen luottamustehtävä. Siksi on myös vaikea uskoa, että esimerkiksi Rkp ryhtyisi vaihtamaan edustajaa kaupunginhallituksessa, vaikka monilla tahoilla sellaista ratkaisua toivottaisiinkin.

Kokkolan kunnallispolitiikan ympärillä eletään muutoinkin mielenkiintoisia aikoja. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd.) ilmoitti jättävänsä valtuuston puheenjohtajuuden jo tulevan maanantain valtuuston kokouksen yhteydessä. Urpilaisen ratkaisussa painoivat ennen kaikkea perhesyyt.

Jutta Urpilaisen seuraajaksi arveltiin hyvin yleisesti hänen isäänsä Kari Urpilaista (sd.). Hän leikkasi siivet spekuloinneilta ilmoittamalla ettei ole tehtävään käytettävissä. Samalla Kari Urpilainen ilmoitti ettei asetu myöskään ehdolle kevään kuntavaaleissa.

Simo Kattilakoski

 simo.kattilakoski@kokkolalehti.fi

#