tiistai 19.3.2019 | 11:45
UUTINEN | KP24

Valio suunnittelee biolaitosta, paikkana ehkä Nivala

Ke 8.2.2017 klo 09:30 [päivitetty ke 09:58]
Kaija Vähäsöyrinki

Valio on aikeissa investoida Nivalaan lietelantaa biokaasuksi, lannoitteeksi ja vedeksi käsittelevän laitoksen. Laitoksen suunnittelu on alkanut. Kiertotaloushankkeessa ovat mukana Luonnonvarakeskus ja Tekes.

Kyse on laatuaan ensimmäisestä tuotantokoon pilottilaitoksesta, jossa testataan Valion patentoimia menetelmiä lietelannan ravinteiden erottamiseksi. Biolaitos voi käsitellä 50 000 kuutiota lietelantaa vuodessa.

Määrästä saadaan noin 12 miljoonaa kiloa tiivistä fosforilannoitetta, noin 5,5 miljoonaa kiloa typpilannoitetiivistettä ja 27,5 miljoonaa litraa puhdasta vettä. Biokaasua saadaan vuodessa noin 7000 megawattituntia. Energiamäärä riittäisi esimerkiksi 300 – 350 omakotitalon lämmittämiseen vuodessa.

Pilottilaitoksen avulla testattaisiin prosessin toimivuutta, ihanteellista mitoitusta ja lannan kuljetuksen logistiikkaa. Prosessissa voidaan käsitellä myös Valion omassa tuotannossa syntyviä elintarvikkeeksi kelpaamattomia jakeita biokaasuksi.

Laitoksella uskotaan olevan kysyntää myös viennissä esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa, jossa on runsaasti eläimiä suhteessa maa-alaan ja lannan sijoittaminen tuottaa monia ongelmia.

#
Fingerpori