tiistai 25.1.2022 | 10:28
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Yhteistyöllä on tehty Kokkolaan huippuluokan golfkeskus

La 11.2.2017 klo 07:24
Golf on ollut Karl-Johan Indolan suosikkipeli ja –harrastus 60 vuotta. Hän oli yksi heistä, jotka perustivat vuonna 1957 helmikuun 15. päivä Suomen neljänneksi vanhimman golfkerhon.

Vuosipäivän kunniaksi golfkentän kerhoravintolassa järjestetään ensi keskiviikkona kahvitilaisuus, johon kaikki jäsenet ja yhteistyökumppanit ovat tervetulleita.

Kokkolan Golf - Gamlakarleby Golfin perustajista on Indolan lisäksi tässä ajassa Veikko Puhakka ja Karl Brandt, joka on asunut jo pitkään Arizonassa.

Nykyisin 94-vuotias Puhakka puolestaan elää ja voi hyvin Espoossa ja seuraa edelleen entisen kotikaupunkinsa elämää ja kehitystä.

Puhakka oli panemassa alulle aikanaan myös Lahden, Kotkan ja Suur-Helsingin golfseuroja. Hän istui vuosia myös golfliiton liittohallituksessa ja on liiton kunniajäsen nro 1.

Puhakalle golf on ollut yksi pitkän iän salaisuus.

– En ole koskaan tupakoinut enkä juonut alkoholia ja naiset ovat olleet aina tärkeitä minulle, hän naurahtaa puhelinhaastattelun päätteeksi.

Kokkolalaisen golfin Grand Old Man Karl-Johan Indola tutustui golfiin jo ennen kerhon perustamista Sannanrannan ja Harriniemen kesäasukkaiden ikiomalla golfkentällä. Sannanrannalla reikinä olivat kukkaruukut ja pisimmät lyönnit olivat alle 100 metriä, siis drivet.

Itse lajin toi Kokkolaan pankinjohtaja Erik Witting. Hän muutti Kokkolaan Viipurista ja toi mukanaan muutaman mailan. Palloja hän hankki suomalaisen golfin pyhätöstä Talin kentältä.

Indola pelasi kuten monet muut kokkolalaisnuoret jääpalloa ja-kiekkoa.

– Pelasin kiekkoa GBK:n kakkoskentällisessä ja myöhemmin vielä Killersissä. Minulle maila sopii käteen. Kun palasin opiskelujen jälkeen Kokkolaan, ryhdyimme miettimään varsinaisen golfkentän rakentamista.

Kaupunki luovutti uudelle golfkerholle alueen Jänismaalta, jonne rakennettiin aluksi yhdeksän rataa, reikää.

– Kun englantilainen golfvalmentaja Kevin B. Flanery vieraili kentällämme ja veteli wedgellä pitkäksi melkein kaikki radat, ratoja päätettiin yhdistää. Näin pisin rata saatiin 320-metriseksi.

Jänismaan kenttä palveli toistakymmentä vuotta. Muutto Isojärvelle tapahtui 1974.

– Kenttää rakennettiin hyvässä yhteistyössä kaupungin yrityselämän ja kaupungin kanssa. Valtiolta saimme pienen symbolisen avustuksen, kiitos Stig-Göran Myntin.

Indola kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita ja jäsenistöä.

– Kaupunki on ymmärtänyt golfin merkityksen asukkaille ja imagolle.

Talkoot ovat olleet kokkolalaisen golfin voima ja vahvuus ja ovat yhä edelleen. Esimerkiksi nykyisen klubirakennuksen rakentamisessa kirjattiin yli 6000 talkootuntia. Myös kentän rakentamisessa ja hoidossa talkoilla on ollut ratkaiseva merkitys.

Nykyisen golfkentän suunnittelija K-J Indola haluaa nostaa esille kentänhoitajien Pentti Pyysalon ja Ari Korkiakankaan panokset. Heidän kädenjälkensä näkyy sekä väylillä että viheriöillä.

Kokkolan golfissa rajat ei ole rajoittaneet ja karsineet. Harrastajia on ollut kaikista sosiaaliryhmistä. Naisetkin löysivät golfin vihdoin kolmisenkymmentä vuotta sitten. Nykyisin heidän määränsä ja roolinsa näkyy kaikessa toiminnassa.

Isojärven golfkentän suunnittelu jäi Indolan harteille.

– Kun meillä ei ollut varaa palkata suunnittelijaa, päätimme itse miettiä kentän linjoja. Kun sitten kokoonnuimme purkamaan ideoita, vain minulla taisi olla tarjolla kokonaisvaltaisia ajatuksia.

Isojärvelle rakennettiin ensin kuusi rataa. Täysimittaiseksi, 18 rataa tai reikää, kenttä valmistui 1990-luvun vaihteessa. Ensimmäinen varsinainen klubirakennus valmistui 1983 ja nykyinen vuonna 2006.

Isojärven kentän suunnittelu johti siihen että pelaaminen unohtui Indolalta muutamaksi vuodeksi.

Indola muistelee suunnittelu-uransa huippuhetkiä. Kokkolassa tehtiin 1981 tunnin televisio-ohjelma, kun ruotsalainen kiekko- ja golfammattilainen Sven ”Tumba” Johansson kävi kertomassa ja näyttämässä mitä kansainvälinen golf on ja miten pallo lentää.

– Kiersin Tumban mukana kentän ja sain häneltä monia hienoja vinkkejä ja parannusehdotuksia kentän suunnitteluun.

Indola on pelannut muutamia välivuosia lukuunottamatta ja maila sopii yhä, 86-vuotiaana hänen käteensä.

– Alimmillaan tasoitukseni oli 11 ja nyt se on 18. Pelaan edelleen hyvien ystävien kanssa. niin usein kuin jaksan ja mahdollista.

Indola tiedostaa golfin merkityksen terveydelleen.

– Golf on fyysinen harrastus ja se pelasti minut, kun sairastuin.

Jouko Pensaari

Kokkolan Golf ry-Gamlakarleby Golf rf

Perustettu 15.2.1957

Perustajajäsenet: K-J Indola, Karl Brandt, Veikko Puhakka, Åke Hongell, Runar Slotte, Pehr Wiik, Toivo Sandkvist, Pentti Lehto ja Derik ja Rene Lardot. Ensimmäinen puheenjohtaja Åke Hongell, nykyinen Sami Kallioinen

Isojärven golfkenttä. 18 reikää, range ja lähipeliharjoitusalue.

Vieraspelaajia 2016 1250.

Jäseniä 765.

Henkilökunta: 3 vakituista ja kymmenkunta kesätyöntekijää.

Liikevaihto 2016: 520 000 euroa.

Tase 2016: 730 000 euroa.
#