torstai 27.1.2022 | 17:00
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Sähkökanteleen tarinassa kohtaavat nykykansanmusiikki ja kaustislainen kulttuuriperintö

Ma 20.2.2017 klo 11:58 | päivitetty ma 19:28
Kansanmusiikki-instituutti on valinnut Suomen satavuotisjuhlavuoden teemaesineekseen sähkökanteleen. Maamme kansallissoittimena tunnettu kantele mainitaan kansanrunoudessa Väinämöisen mahtisoittimena. Kulttuurihistoriallisena esineenä kantele edustaa runoutta, laulua ja soittimin esitettyä musiikkia, ja niiden kautta ilmentää myös tanssiperinnettä sekä Kaustisella vahvana elävää pelimannihenkeä.

Kansanmusiikki-instituutin kokoelmaan kuuluvan sähkökanteleen on rakentanut Kaustisen Kanteleverstalla vuonna 1982 soitinrakentaja ja -suunnittelija Jussi Ala-Kuha (1952–2007). Useasta osasta rakennettu laatikkokantele on väriltään punaruskea ja vaaleakantinen, ja siinä 29 kieltä. Kantele on 94 cm pitkä, 36 cm leveä ja 8 cm korkea. Kanteleen rakennusmateriaaleina on käytetty puuta ja terästä.

Kantele muistuttaa peruskotikanteletta; perhonjokilaaksolaisen tyylin mukaisesti kanteleen perä on pyöreä, ja sen tappilistasivu kaareutuu s-kirjaimen muotoisesti. Vanhaa perinnettä jatkaa myös kannen ääniaukon koristelu, johon on leikattu kuusisakarainen kukkakuvio. Kanteleen sähköistäminen näkyy päällepäin vain kanteleen perään sijoitetuista äänenvoimakkuuden ja sävyn säätimistä ja johtoliitännästä sekä kahdeksasta kanteleen kanteen upotetusta mikrofonista.

Esinevalinnan myötä Suomen Kansansoitinmuseo ottaa osaa Kotiseutuliiton Yksi esine, tuhat tarinaa -haasteeseen. Tarina esitellään myös K.H. Renlundin museo – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon koordinoiman Meidän museo -hankkeen digitaalisessa näyttelyssä, joka kokoaa yhteen alueen paikallismuseoiden esinetarinat osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

#