perjantai 10.7.2020 | 09:27
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kalajoella ennakkoäänet väärälle ehdokkaalle – valtuustopaikkoihin muutoksia

Ma 10.4.2017 klo 19:16
Kalajoen sunnuntaiyönä ilmoitettuihin valtuustopaikkoihin tulee muutoksia. Syynä on ennakkoäänten laskennassa sattunut erehdys, jonka seurauksena monta kymmentä ääntä meni väärän ehdokkaan tilille.

Virhe selvisi, kun keskustan ehdokkaana ollutta himankalaistaAulis Vuotilaa ennakkoon äänestäneet alkoivat ihmetellä, miksi Vuotilan ennakkoäänisaalis oli vain yhden äänen suuruinen. Kun niin moni epäili tuloksen todenperäisyyttä, Vuotila otti yhteyttä Kalajoen keskusvaalilautakuntaan ja vaati uudelleenlaskentaa.

Kävi ilmi, että peräti 52 Vuotilan saamaa ennakkoääntä oli epähuomiossa siirtynyt järjestyksessään seuraavalla äänestysnumerolla mukana olleelle ehdokkaalle. Vuotilan äänestysnumero oli 71, ja kokoomuksen Jarmo Ainalin 72.

Tarkastuslaskennan jälkeen Vuotilan äänisaalis oli 105, jonka turvin hän nousi selvin luvuin valittujen puolelle. Ainalin äänimäärä tippui puolestaan 34:ään, ja hän tippui varavaltuutettujen listalle.

Vuotilan muuttunut äänimäärä teki valittujen listalle muitakin muutoksia. Valtuustoon nousi kokoomuksen Juha Rahkola, ja vastaavasti sieltä tippui keskustan Eeva Myllynen.

Kalajoella on toinenkin erikoinen tilanne, sillä vihreiden Arja Isokääntä, Sami Salmu ja Meri Säteri saivat kaikki tismalleen saman äänimäärän 42. Vihreät saavat kolme valtuustopaikkaa, joista yksi menee Kalajoen äänikuningatar Hanna Halmeenpäälle. Toiset kaksi selvitetään tarkastuslaskennassa. Jos se ei muuta tilannetta, kaksi vihreiden valtuustopaikkaa arvotaan.

#