maanantai 16.12.2019 | 08:37
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

EHJÄ ry auttaa maahanmuuttajanuoria kotiutumaan

To 13.4.2017 klo 07:30
Ali Gholamia, Zahra Sultania ja David Khavaria sekä EHJÄ ry:n ohjaajia Sara Airolaa ja Stina Krokforsia naurattaa.

Viisikko vertailee suomen ja persian kielten eroja. Afghanistanilaisille nuorille yyt, uut, äät ja ööt ovat vaikeita erottaa toisistaan.

Airola tapailee suomalaisille vieraita persian kielen äänteitä. Se huvittaa nuoria.

– Emme opiskele täällä ainoastaan suomea, vaan me ohjaajat opiskelemme myös persiaa. Osaan ainakin viisi sanaa, kertoo Airola naureskellen.

Gholami, Sultani ja Khavari osallistuvat Erityishuoltoliittojen järjestön eli EHJÄ ry:n avoimeen ryhmätoimintaan. Ryhmätoiminnan kautta nuoria autetaan integroitumaan kaupunkiin, tutustumaan paikalliseen kulttuurin ja siihen, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä.

– Puhumme paljon kulttuurien välisistä eroista. Siitä miten asioita tehdään esimerkiksi Afganistanissa, miten Iranissa ja miten Suomessa. Siitä syntyy paljon keskustelua. Suomeen tulleet maahanmuuttajanuoret joutuvat tasapainoilemaan kahden eri kulttuurin välillä ja etsimään uutta roolia, Airola sanoo.

Ali Gholami on tullut Suomeen puolitoista vuotta sitten, Kokkolaan hän muutti Uusikaarlepyystä puoli vuotta sitten. EHJÄ ry:n ryhmätoiminnassa hän on viihtynyt.

– Täällä on tosi kivaa. Puhumme paljon suomea. Saan täältä myös apua. Etsin uutta kotia ja Sara auttaa siinä.

Marraskuussa Suomeen tullut Zahra Sultani on ollut mukana ryhmätoiminnassa muutaman kerran. Hän osallistui muun muassa naisten hemmottelupäivään.

Kuukauden ryhmätoiminnassa mukana ollut David Khavari pitää siitä, että ryhmässä saa harjoitella suomen kieltä.

Kolmikko on päätynyt ryhmätoimintaan kielikurssin ja ulkomaalaistoimiston kautta. Kaikilta suomen kielen puhuminen sujuu jo, vaikka sanoja välillä hieman tapaillaankin. Sultani käyttää apuna kännykän käännösohjelmaa, kun vastaan tulee ennestään tuntemattomia sanoja.

Kielitaito kehittyy ryhmätoiminnassa, jossa ohjaajat käyttävät kielen opiskelun tukena elekieltä ja kuvakortteja. Nuoret saavat itse vaikuttaa ryhmätoiminnan sisältöön ja juuri suomen kielen opiskelua he ovat toivoneet.

EHJÄ ry:llä pyöriikin Puhutaan suomea -ryhmä, jossa uuden kielen käyttöä saadaan rauhassa harjoitella.

– Meillä on erittäin innokkaita kielen oppijoita, kiittelee Airola.

EHJÄ ry:n avoin ryhmätoiminta on tarkoitettu alle kolmikymppisille maahanmuuttajanuorille.

– Teemme ryhmässä kaikkea maan ja taivaan väliltä, kertoo Krokfors.

Nuoret ovat tutustuneet erilaisiin ammatteihin. Kolmekymmentä nuorta oli mukana, kun ryhmä kävi laskemassa mäkeä. Viime viikolla nuoret suuntasivat luontoretkelle Villa Elbaan.

– Liikumme sellaisissa paikoissa missä nuorten on mahdollista luoda suhteita kantasuomalaisiin. Kun olemme kerran käyneet yhdessä esimerkiksi jossain harrastuspaikassa, on heidän helpompi mennä sinne uudelleen yksin tai kaverin kanssa, Krokfors sanoo.

Tytöille ja pojille on myös omat ryhmät, jotka kokoontuvat viikottain. Tytöille ja naisille on järjestetty esimerkiksi oma disco, joka keräsi Vingeen viitisenkymmentä eri-ikäistä naista.

– Ikähaitari oli seitsemänvuotiaasta nelikymppiseen. Discoon osallistui myös kantasuomalaisia. Meillä oli todella hauskaa. Oli tosi vapauttavaa tanssia vain naisten kesken, sanoo Airola.

Nuorille toiminta on maksutonta ja mukaan pääse ilman sen kummempia prosesseja. Riittää, että ikää on alle kolmekymmentä vuotta.

– Rahoituksen olemme saaneet STEA:lta maahanmuuttajanuorten ja erityisesti pakolaistaustan omaavien nuorten ryhmätoiminnan järjestämiseen. Mukaan ovat kuitenkin tervetulleita kaikki. Emme sulje ovia keneltäkään, sanoo Airola.

– Toiminta on kotoutumisen alkuvaiheen palvelua. On kaikkien etu, että kotoutuminen onnistuu hyvin ja maahanmuuttajanuori tuntee itsensä osaksi yhteiskuntaa, Airola jatkaa.

Nuoret tavoitetaan esimerkiksi Instagramin ja Facebookin kautta. Kun nuoret ovat mukana toiminnassa heidät liitetään, heidän niin halutessaan, yhteiseen whatsapp-ryhmään, jossa tulevista riennoista tiedotetaan.

Ryhmä on tavoittanut 137 nuorta tähän mennessä ja viikoittain aktiivisia kävijöitä on noin 30.

EHJÄ ry

Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, jonka työ painottuu lastensuojelun jälkihuoltoon, nuorten maahanmuuttajien tuettuun asumiseen sekä lastensuojelun tukihenkilötoimintaan.

EHJÄ ry on perustettu 1983. Kokkolassa se on toiminut kuusi vuotta.

Kokkolassa ryhmätoiminnan lisäksi EHJÄ ry tekee lastensuojelun jälkihuoltoa, järjestää nuorille maahanmuuttajille tuetun asumisen palveluja sekä tukee maahanmuuttajataustaisten nuorten mm. kesätyöllistymistä Kannustavat kokemukset -projektissa.

Facebookista heidät löytää Ehjä ry Kokkola -nimellä, Instagramista ehjakokkola.
#