perjantai 24.9.2021 | 04:01
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Vanhempien vuorotyö muokkaa koko perheen arkea

Vanhempien vuorotyöt ovat koulineet Keräset taitaviksi sumplimaan perheen aikatauluja.

Ennakointi ja hyvät turvaverkot ovat arjen pelastus.
To 4.5.2017 klo 09:00 | päivitetty ma 14:26
Silja Aitoaho

”Koirat käytetty kolmelta. Partio alkaa tänään jo klo 17.45.”

”Muista laittaa Elenalle sisäliikuntavaatteet mukaan :)”

Tällaisia viestejä Marjukka ja Lauri Keränen lähettelevät arkisin silloin, kun eivät ehdi nähdä toisiaan hereillä ennen kuin vasta illalla.

Niin käy melko usein, sillä kahden alakouluikäisen lapsen vanhemmat tekevät vuorotyötä monesti vastakkaisissa työvuoroissa. Marjukka Keränen työskentelee sairaanhoitajana kolmivuorotyössä ja Lauri Keränen päivittäistavarakaupassa aamu- ja iltavuoroissa.

Jotta Keräset saavat arkensa rullaamaan, on aikataulut suunniteltava huolellisesti etukäteen ja tarvittaessa turvauduttava työvuorojen sumplimiseen. Joskus se on stressaavaa, vaikka molempien työpaikoilla kollegat suhtautuvat ymmärtäväisesti vuoronvaihtopyyntöihin ja työvuoroihin voi esittää myös jonkin verran toivomuksia.

Marjukka Keränen saa tietää seuraavan kolmen viikon työvuorolistat aina viikkoa etukäteen.

– Minä pystyn melko hyvin sovittamaan omat työni Marjukan työvuorojen mukaan, suurimmaksi osaksi aamuvuoroja tekevä Lauri Keränen kertoo.

– Silti joskus tulee tilanteita, joissa iskee paniikki, ja sitten soitellaan: työkavereille, vanhemmille, sisaruksille, hän kuvaa.

Vaikka Kerästen perheessä vanhempien työrytmit eivät noudata virka-aikoja, lasten säännöllisestä rytmistä ja päivärutiineista pidetään aina kiinni.

– Lapsilla on silloin turvallinen olo, Marjukka Keränen perustelee.

Siksi perheen lapset, 7-vuotias Elena ja 9-vuotias Kasimir, heräävät ja menevät nukkumaan ja syövät päivällistä suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä.

Ja siksi jompikumpi aikuisista on aina kotona aamuisin, kun lapset heräävät. Se tarkoittaa sitä, että vanhemmat eivät voi tehdä yhtä aikaa aamuvuoroja, sillä kaupassa aamuvuorot alkavat joko viideltä tai kuudelta ja sairaalassakin jo seitsemältä.

– Lapset joutuisivat jäämään niinä aamuina jopa useiksi tunneiksi yksin ennen kuin koulu alkaa. He ovat vielä niin pieniä, että sitä emme halua, vanhemmat toteavat.

Kun perheessä elettiin vielä päiväkotiarkea, aamuvuorojen tekeminen yhtä aikaa oli mahdollista. Silti aikaiset aamut olivat joskus hankalia, kun lapset piti herättää kesken unien niin, että päiväkotiin ehdittiin puoli seitsemäksi.

Oma haasteensa on niissäkin päivissä, kun molemmat vanhemmat ovat iltavuorossa. Silloin apuna ovat olleet isovanhemmat, jotka onneksi asuvat samalla paikkakunnalla ja auttavat aina, kun vain pystyvät.

– Iltavuoropäivinä lapset voivat olla koulun jälkeen nuorisotalolla puoli viiteen asti, jonka jälkeen isovanhemmat ovat hoitaneet lapsia siihen saakka, kun Lauri palaa töistä yhdeksän aikoihin, Marjukka sanoo.

– Ensisijaisesti pyrimme kuitenkin vaihtamaan työvuoroja niin, että tällaisia iltoja ei kovin usein olisi, Lauri kertoo.

Jonkin verran haasteita asettaa myös se, että Lauri opiskelee ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, jossa on lähiopetuspäiviä yleensä parina päivänä kuukaudessa.

Vuorotyöhön kuuluu sekin, etteivät vapaat osu aina viikonloppuihin tai juhlapyhiin. Sitä ei ole koettu perheessä ongelmaksi.

– Kumpikin on tehnyt vuorotyötä jo niin kauan, että tähän on totuttu. Ainoastaan jouluaattoilta on tuntunut tärkeältä saada vapaaksi, ja se on onneksi aina onnistunut, Lauri Keränen sanoo.

Juhlapyhiä voidaan viettää myös silloin, kun ollaan vapaalla. Sama pätee myös harrastuksiin ja muihin yhteisiin juttuihin.

– Meillä on esimerkiksi tapana katsoa joka viikko yhdessä Haluatko miljonääriksi -ohjelma joko lauantai-iltana tai myöhemmin netistä. Se on Kasimirin lempiohjelma, ja siitä on tullut tärkeä yhteinen asia koko perheelle, Marjukka Keränen sanoo.

Hieman ongelmallista on se, että vanhempien kesälomat eivät tänä vuonna osu yhteen lasten lomien kanssa. Silti pyrkimyksenä on päästä pidennetylle viikonloppureissulle koko porukalla.

– Itse olen lomalla toukokuussa ja elokuussa. Laurilla on opintojensa vuoksi lomaa vain kahdeksan päivää. Onneksi hän voi tehdä kesällä nelipäiväistä työviikkoa. Työvuorot on vain soviteltava, Marjukka Keränen sanoo.

Arkihaasteista huolimatta hän sanoo nauttivansa vuorotyöstä. Varsinkin iltavuorot ovat mieluisia, sillä silloin voi aamupäivisin hoitaa muita asioita.

– Yövuoroissa vuorokausirytmi menee helposti sekaisin, mutta en silti kaipaa virkatyöaikaa. Onneksi välillä on myös aamuvuoroja, niin ehdin nähdä lapsia iltaisinkin.

Kerästen vinkit

Lähetä puolisolle kuva työvuoroista

Arjen aikataulujen etukäteissuunnittelu on tärkeää. Työvuorot kannattaa laittaa ylös: mieleen, paperille, puhelimeen.

Hyvä konsti on ottaa työvuorolistasta kuva ja lähettää se myös puolisolle.

Keskity etsimään arjesta positiivisia asioita, älä tuijota liikaa vaikeuksiin.

Varatkaa aikaa myös parisuhteelle ja suokaa molemmille vanhemmille mahdollisuus omaan aikaan, vaikka olisi kuinka kiireistä. Se auttaa jaksamaan.

Vaikka vanhempien rytmit vaihtelevat vuorotyön vuoksi, lasten arkirutiinit kannattaa pitää samanlaisina ruoka-aikoineen ja nukkumaanmenoineen. Silti kumpikin vanhempi voi tehdä asiat lasten kanssa omalla tavallaan.
Vanhempien vuorotyö rasittaa perheitä

Silja Aitoaho

Vanhempien epätyypillisinä työaikoina tekemä työ hankaloittaa arkea etenkin pienten koululaisten perheissä. Suomalaisista noin joka kolmas tekee jonkinlaista epätyypillistä työaikaa, joten työaikojen ja perhe-elämän yhteensovittamisen ongelmat ovat tuttuja monille, sanoo Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori
Anna Rönkä.

Palvelualoilla ja erityisesti kaupan alalla perheitä kuormittavat työaikojen epäsäännöllisyys ja ennakoimattomuus.

Teollisuudessa
ja terveydenhoitoalalla tyypillinen kolmivuorotyö on yleensä säännöllistä, mutta erityisesti iltavuoron jälkeiset aamuvuorot ovat hankalia lastenhoitojärjestelyjen kannalta.

– Etenkin pienet koululaiset ovat väliinputoajia, sillä heille ei juuri ole tarjolla hoitoa vanhempien ilta- tai yövuorojen ajaksi. Päättäjät eivät ole valitettavasti näkevinään tätä ongelmaa, vaikka työelämä muuttuu yhä enemmän epätyypilliseksi, Rönkä sanoo.

Ongelma on
tuttu myös Palvelualan ammattiliitto Pamissa, jossa selvitettiin kaupan alan perheellisille tammi–helmikuussa tehdyssä kyselyssä sitä, miten kaupan aukioloaikojen vapauttaminen oli vaikuttanut työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen.

Reilusti yli puolet vastaajista kertoi harkinneensa irtisanoutumista tai jopa joutuneensa irtisanoutumaan uudistuksen jälkeen perhesyistä, sanoo liiton sosiaalipoliittinen asiantuntija
Egëzona Kllokoqi-Bublaku
.

– Vanhempia voitaisiin tukea joustavammalla työaikojen suunnittelulla sekä tarjoamalla epätyypillistä työaikaa tekevien vanhempien kouluikäisille lapsille myös vuorohoitopaikkaa. Yhteiskunnan ei pitäisi olettaa, että kouluikäinen, varsinkaan eka- tai tokaluokkalainen, pärjäisi yksin kotona iltaisin, öisin ja viikonloppuisin, Kllokoqi-Bublaku sanoo.
#