tiistai 19.10.2021 | 11:23
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: 19 kuollut ja yli 50 loukkaantunut, itsemurhaiskua epäillään

Ti 23.5.2017 klo 10:00 | päivitetty ti 22:07
Manchesterissa myöhään maanantaina sattunut konserttiareenaisku on vaatinut ainakin 19 ihmisen hengen. Lisäksi yli 50 ihmistä on loukkaantunut.

Isku tehtiin Manchester Arenalle, joka on yksi Britannian suurimpia sisähalleja. Tapahtumat alkoivat paikallista aikaa noin puoli yhdentoista maananti-illalla, kun amerikkalaisartisti Ariana Granden konsertti oli päättymässä.

Useat silminnäkijät ovat kuvailleet iskua brittimedialle räjähdyksenä, joka sattui areenalla konsertin loppupuolella. Paikalla oli paljon lapsia.

-Se oli valtava räjähdys. Sen tunsi omassa rinnassaan, konsertissa ollut Catherine Macfarlane kertoi uutistoimisto Reutersille.

Laulaja Grande on itse turvassa. Hän tviittasi varhain tiistaiaamuna olevansa "särkynyt."

-Sydämeni pohjalta, olen pahoillani. Minulla ei ole sanoja, Granden tviitissä lukee.

Manchesterin poliisipäällikkö Ian Hopkins kertoo yhteisöpalvelu Twitterissä julkaistussa poliisin tiedotteessa, että loukkaantuneita hoidetaan tiistaina kuudessa eri sairaalassa Manchesterin alueella.

Yhdysvaltalaiset viranomaiset epäilevät, että kyseessä oli itsemurhaisku. Manchesterin poliisi reagoi toistaiseksi iskuun, kuin se olisi terrorismia. Poliisi on avannut vihjepuhelimen iskun selvittämisen avuksi.

Paikallinen poliisi tekee Hopkinsin mukaan yhteistyötä Britannian tiedusteluorganisaatioiden kanssa. Britannian pääministeri Theresa May kertoo, että viranomaiset tekevät kaikkensa selvittääkseen tapahtumaa.

-Kaikki ajatuksemme ovat uhrien ja niiden perheiden luona, joihin tämä on vaikuttanut, May kertoo tiedotteessa.

Myös suomalaiset poliitikot alkoivat esittää suruvalittelujaan tiistaiaamun aikana. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti tuomitsevansa iskun tviitissään.

Jos räjähdys osoittautuu terrori-iskuksi, se olisi tuhoisin Britanniassa tehty isku sitten vuoden 2005 Lontoon metroiskujen. Toistaiseksi mikään terrorijärjestö ei ole ilmoittanut olevansa iskusta vastuussa, mutta Reutersin mukaan Isis-äärijärjestön kannattajat juhlivat iskua sosiaalisessa mediassa.

Ulkoministeriö seuraa

Suomen ulkoministeriö ei toistaiseksi vahvista, oliko Manchesterin iskun joukossa suomalaisia. Ulkoministeriössä neuvotaan paikallisia seuraamaan Manchesterin viranomaisten tiedotteita ja ohjeita. Lisäksi ulkoministeriö neuvoo matkustajia tekemään matkustusilmoituksen ja olemaan omiin läheisiin yhteydessä, jos on alueella.

Manchesteriläiset alkoivat myös sosiaalisessa mediassa tarjota paikkaa ihmisille, joihin isku vaikutti. Samaisella #roomformanchester-aihetunnisteella yritettiin saada myös omaisiaan etsiviä ihmisiä yhteen saman katon alle.

Vastaavaa tehtiin muun muassa Tukholman kuorma-autoiskun jälkeen huhtikuussa.

Markku Uhari/LM

#