keskiviikko 19.6.2019 | 23:49
UUTINEN | KP24

Puutarhatöissä on hyvä muistaa oikeat työasennot

Kumara, kuorma ja kierto ovat yhdessä myrkkyä selälle. Puutarhassa huolehdi oikeista työasennoista ja lämmittele ennen istutusurakan aloittamista.
La 3.6.2017 klo 10:00
Riku Lavia Jussi Leinonen, kuvat

Ahkerointi kevätkylmässä puutarhassa aiheuttaa helposti selkäkipua. Kivut voi välttää, kun muistaa lämmitellä ennen kuin käy toimeen ja pitää huolen oikeista työasennoista.

Puutarhatöissä pitäisi aina pyrkiä säilyttämään hyvä ryhti, neuvoo Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori, fysioterapeutti ja terveystieteen maisteri Maria Sihvola.

– Mikään asento ei ole itsessään vaarallinen, mutta jos on liian kauan hankalassa asennossa, välilevyjen aineenvaihdunta heikkenee. Samalla nivelsiteisiin ja muihin kehon rakenteisiin voi syntyä epäedullista kuormitusta tai venytystä. Siitä seuraa usein lihaskipua.

Puutarhatöitä tehdään monissa eri asennoissa. Yhteistä niille kaikille on selän hyvä asennon huomioiminen.

Kun selkä on suorassa ja ryhti luonnollinen, kuormitus jakautuu tasaisesti välilevyille. Jos selkä on pyöreä, välilevyn etuosaan syntyy painetta ja takaosaan kohdistuu jatkuva venytys.

– Kun tähän lisätään taakkaa ja nopea kierto, seurauksena voi olla kudosrepeämä, varsinkin jos välilevyissä on iän myötä tulevaa normaalia kulumaa, Sihvola kertoo.

Yksinkertainen tapa suoristaa selkä on nostaa katse maasta ja suunnata se eteenpäin, neuvoo fysioterapeutti Mikko Patrikainen. Kun niska on suorassa, myös selkä on usein suora.

Selän toinen turva ovat syvät vatsalihakset. Kun ne aktivoidaan, lihakset tukevat alaselkää.

Syvät vatsalihakset aktivoidaan vetämällä napaa selkärankaa kohti, Patrikainen neuvoo.

Kuten mikä tahansa fyysinen tekeminen, puutarhatyöt kannattaa aloittaa kunnon alkuverryttelyllä. Selkäliiton Sihvola suosittelee alkuverryttelyksi aktiivisia avaavia liikkeitä eikä passiivista venyttelyä. Aktiiviset liikkeet reipastuttavat verenkiertoa ja valmistavat kehoa tulevaan rasitukseen.

Käsien pyörittely lämmittää hyvin ylävartaloa. Samalla se avaa rintakehän ja oikaisee selkää. Lisäksi kannattaa venyttää kylkiä tekemällä kurotuksia.

Itse työt on syytä aloittaa rauhallisesti. Moni ahnehtii ja yrittää hoitaa kaikki istutukset yhden viikonlopun aikana. Puutarhatöitä kannattaisi kuitenkin jakaa useammalle päivälle. Saman päivän aikana on myös hyvä jaksottaa töitä. Kaikkea haravointia ei tarvitse tehdä yhdeltä seisomalta.

– Työasentoja pitää myös muistaa vaihdella. Kun haravoit, vaihda säännöllisesti haravointipuolta. Jos osaat lapioida molemmin päin, kannattaa ehdottomasti tehdä niin, Sihvola sanoo.

Työskentelyasentoa voi parantaa myös apuvälineillä. Oksia leikatessa kannattaa välttää jatkuvaa kurottelua ja nousta tikkaille tai käyttää pitkävartisia oksaleikkureita.

#