sunnuntai 24.3.2019 | 19:18
UUTINEN | KP24

Ullavan Pystymehtän palkittu esitys saapuu Kokkolaan

Pe 11.8.2017 klo 08:30
Ullavalaiset valtaavat Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämön perjantaina. Viime kesänä yleisömenestyksen saavuttanut teatteri Pystymehtän Kultamaan kutsu – kotomaan kaipuu -musiikkidraama kertoo tarinoita lähtemisestä, jäämisestä ja kaipuusta, onnen ja oman henkilökohtaisen kultamaan etsimisestä ja löytämisestä.

– Yllätti, miten vahvasti aihe kosketti ihmisiä, vaikkei omassa suvussa siirtolaisia olisi ollutkaan. Toki ihmiskohtalot koskettavat aina, näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Katja Hakala toteaa.

Näytelmän ensi-ilta oli kotikonnuilla Rahkosen monitoimitalolla vuosi sitten kesäkuussa. Monitoimitalon sali muuttui silloin muutamaksi viikoksi täysiveriseksi teatteriksi. Hakala toteaa, että mittavan satsauksen mahdollisti Suomen kulttuurirahaston iso apuraha.

Kesän aikana Rahkosessa musiikkidraamaa esitettiin kolmetoista kertaa. Koko tiimi venyi Hakalan mukaan upeaan saavutukseen. Samaa mieltä olivat teatterikriitikot ja ennen kaikkea yleisö.

Näytelmän näki myös Kokkolan Suomi-Amerikka -yhdistyksen puheenjohtaja Niina Hämäläinen, joka ihastui ja totesi, että tämä pitää saada Kokkolaan valtakunnallisille Amerikan päiville. Hakala otti Kokkolan kaupunginteatteriin yhteyttä ja ilokseen sai myöntävän vastauksen. Niinpä perjantaina ja lauantaina Vartiolinnan päänäyttämöllä ullavalaiset panevat parastaan.

– Jos jotain väsytti edelliskesän esitykset, oli väsymys poispyyhkäisty, kun he kuulivat pääsevänsä ammattiteatterin lavalle.

Suomen Harrastajateatteriliiton kantaesityspalkinnolla viime maaliskuussa palkittu esitys sai alkunsa jo kolme vuotta sitten. Ullavassa järjestettiin siirtolaisnäyttely ja sen yhteyteen Pystymehtältä pyydettiin pientä draamaa.

Katja Hakala innostui asiasta, teki pari siirtolaislaulua ja hiukan dialogia kylkeen. Pieni esitys veti jokaisena näyttelypäivänä tuvan täyteen. Niinpä teatteri sai uuden pyynnön – tällä kertaa koko illan esityksestä.

Hakala pani toimeksi ja lopputulos oli yli kolmituntinen spektaakkeli.

– Pitkähän se on, mutta se on karsittu niin minimiin kuin mahdollista. Tähän mennessä vain yksi katsoja on pitänyt sitä hiukan liian pitkänä, mutta hänkin myönsi, ettei karsittavaa ole.

Kultamaan kutsu perustuu ullavalaisten lähtijöiden ja heidän läheistensä meren yli käytyyn kirjeenvaihtoon, esittävän ryhmän improvisaatioihin sekä käsikirjoittajan mielikuvitukseen.

– Esityksen henkilöiden takana on todellisia lähtijöitä, kotiin jääneitä ja matkoiltaan palaneita. Tarinoita on kuitenkin sekoiteltu eli suoraan kenenkään todellisen henkilön tarinasta ei ole kyse.

Tarinat sijoittuvat pääosin Amerikan siirtolaisuuden ruuhkavuosiin 1865–1930.

– Draamassa tullaan myös tähän päivään ja tähän hetkeen. Kultamaan teemat ovat ikuisia; yhä me lähdemme ja etsimme.

Esityksessä on runsaasti musiikkia. Yhdessä musiikki improvisoitujen tanssien kanssa toimii sekä omina kohtauksinaan että siltoina kohtausten välillä.

Mukana on 40 hengen näyttelijäryhmä. Muusikkoja on kahdeksan. Lavastuksen ovat tehneet Katja ja Kari Hakala, puvustus ja tarpeisto ovat työryhmän.

Pystymehtäläiset ovat myös levyttäneet näytelmän laulut. Ajatus levytyksestä tuli, kun ohjaaja-käsikirjoittaja Katja Hakalalta kysyttiin loppuunmyydyille katsomoille esitetyn näytelmän tallenteita.

Näytelmän nimeä kantava levy julkaistaan perjantaina Amerikan päivien yhteydessä.

#