torstai 5.8.2021 | 07:52
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Mika Lintilä iloitsee Terrafamen lisärahoituksesta – "erittäin suuri henkinen merkitys Kainuulle"

Pe 10.11.2017 klo 13:42 | päivitetty pe 23:02
Juho Mäkelä

Kaivosyhtiö Terrafamen yksityiset rahoittajat ovat päättäneet lisärahoituksesta yhtiöön. Yhteensä rahoituskokonaisuuden arvo on 200 miljoonaa dollaria eli noin 175 miljoonaa euroa. Terrafame on sopinut rahoituksesta Galenan, Trafiguran ja Sammon kanssa.

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on ilahtunut uudesta investointipäätöksestä Terrafamen (entinen Talvivaara) Sotkamon kaivoksen. Uuden sopimuksen myötä valtion omistus kaivosyhtiöstä laskee noin 71 prosenttiin.

–  Yksityisen rahoituksen saaminen varmistaa sen, että kaivokseen ei tarvitse käyttää veronmaksajien rahaa. Investointi on myös vahva signaali siitä, että Terrafamessa on tehty oikeita toimia. Siellä on saatu liikkeelle uskottava kaivostoiminta, Lintilä sanoo.

Terrafame kertoi tänään myös suunnittelevansa investointia akuissa hyödynnettävien nikkeli- ja kobolttikemikaalien tuottamiseksi. Yhtiö aikoo tehdä investointipäätöksen vuoden 2018 alkupuolella, ja lisärahoitus on tarkoitettu investointiin.

–  Me päädyimme tähän ratkaisuun koska sähköautomarkkinoiden kasvu on tulevaisuudessa erittäin merkittävä. Monet valtiot ovat tehneet jo siinä suhteessa erittäin pitkälle meneviä päätöksiä, Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoo.

Hänen mukaansa sähköautomarkkinoiden kasvu on hyvin pitkälti kiinni akkukemikaalien saatavuudesta. Tästä syystä Terrafame haluaa olla investointien eturintamassa ja lähteä nopeasti liikkeelle.

–  Emme hae enempää emmekä vähempää kuin markkinajohtajuutta laadukkaiden nikkeli- ja kobolttisulfaattien tuottajana sähköautojen akkuvalmistajille, Ratia sanoo.

Lintilän mukaan Terrafamen strategia satsata akkusektoriin sopii myös kansalliseen linjaan. Suomella on hyvin paljon akkualan osaamista.

–  Akkuteollisuuden kansainväliset toimijat arvostavat erittäin paljon sitä, että Suomi pystyy toimittamaan vaadittavia mineraaleja akkujen tuotantoon. Tämä on kokonaisbaletissa merkittävä tekijä, Lintilä sanoo.

Terrafamen mukaan investoinnilla on välitön 30 hengen työllisyysvaikutus kaivosalueella mutta välillisesti se työllistää vajaa sata henkeä. Työpaikat tulevat entisen Talvivaaran kaivosalueelle Kainuuseen Sotkamoon. Lintilä iloitsee uusista työpaikoista.

–  Ensiksi pitää muistaa se lähtökohta, että pystytään säilyttämään nykyiset työpaikat ja sitten vielä lisäämään. Tällä on Kainuun alueelle myös erittäin iso henkinen merkitys, Lintilä sanoo.

#