sunnuntai 8.12.2019 | 17:33
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Keskipohjanmaa-palkinnon saanut Ulla Lassi: Osaaminen niin tieteessä kuin taiteessa on tärkeää pääomaa maakunnalle

Ma 4.12.2017 klo 12:10
Vaikka Oulun yliopiston alaista kemian professuuria Kokkolan yliopistokeskuksessa hoitava Ulla Lassi on asunut jo pari vuosikymmentä Pohjois-Pohjanmaalla, niin sydämeltään hän on aina keskipohjalainen. Lassi, os. Pulkkinen, syntyi Vetelissä, mutta perhe muutti jo varhain Kokkolaan. Silti yhteys Veteliin on ollut ja on edelleen kiinteä.

– Veteli on synnyinkuntani ja minulla on edelleen vahva side Veteliin, missä asustelee paljon lähisukulaisiani. Molemmat vanhempani ovat Vetelistä, ja lapsuudessa vietimme paljon aikaa mummoloissa Perhonjoen rannalla. Veljeni kanssa ongimme, soutelimme, kävimme uimassa ja maatilalla riitti aina paljon mielekästä tekemistä ja ihmettelemistä, hän muistelee.

Nykyään Kempeleessä asuva Lassi sanoo, että Keski-Pohjanmaalla on hänelle aina erityinen rooli.

– Olen keskipohjalainen, vaikkakin olen asustellut jo viimeiset kaksikymmentä vuotta Oulun seudulla.

Keski-Pohjanmaata mainostetaan musiikin maakuntana, ja musiikki on tuttua Lassillekin.

– Koska olen itsekin harrastanut musiikkia, myöhemmin opiskeluaikoina soitin huilua puhallinorkesterissa ja opiskelin vapaata säestystä, niin toki musiikkitapahtumat eri muodoissa ovat tuttuja sekä esiintyjän että kuulijan roolissa.

Kokkolalla on oma ooppera ja taiteenlaji on tuttu Lassille.

– Oopperassakin on tullut käytyä, Suomessa ja ulkomailla. Myös Kaustisen festivaalit ovat tulleet tutuiksi ihan lapsuusvuosista alkaen. Viimeksi kävin siellä toissa vuonna parissa konsertissa. Nuorempana olin siellä myös itsekin esiintymässä kuoron kanssa.

Mutta palataanpa opintien alkuun. Millaisia muistoja professorilla on Kokkolasta? Ulla Lassi kertoo, että parhaimmat koulumuistot ovat ehdottomasti Isokylän koulusta.

– Se oli kuin iso koti, jossa kaikki oli lähellä. Vieläkin lämmöllä muistelen luokanvalvojaani Eero Fräntiä, joka antoi hienot eväät koulutielle.

Koulutie jatkui Hakalahden yläasteen kautta Yhteislyseon lukioon, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi 90-luvun alussa. Hyviä muistoja on myös myöhemmiltä kouluvuosilta.

– Hakalahdesta jäi erityisesti mieleen Anja Mehtälä ja matematiikan oppitunnit… Vieläkin muistan, että ”summasta ei saa supistaa”, nauraa Lassi.

Länsipuistosta Ulla Lassi jatkoi Jyväskylän yliopistoon kemiaa opiskelemaan. Hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1996. Kemia pääaineena ei ollut itsestäänselvyys, Lassi oli päässyt opiskelemaan myös kieliä. Kemia kuitenkin voitti. Lassilla on fysiikan, kemian ja matematiikan aineenopettajan pätevyys. Nykyään hän on filosofian maisteri, diplomi-insinööri, tekniikan lisensiaatti ja tekniikan tohtori.

Aikamoinen lista, oliko nuoruus jo pelkkää matematiikkaa?

– Koulussa lähes kaikki oppiaineet olivat mieluisia, joten uravalinta ei ollut itsestäänselvyys. Toki en ole valintaani päivääkään katunut, niin mielenkiintoisessa työssä olen saanut olla.

Harrastuksiakin oli nuorella naisella runsaasti.

– Lapsuudessa ja nuoruudessa harrastin paljon ja kaikenlaista. Lauloin muun muassa kuorossa ja kävin soittotunneilla.

Musiikin lisäksi Lassi harrasti paljon liikuntaa, erityisesti suunnistusta. Kesäisin viikonloput kuluivatkin suunnistuskisoissa.

Hallinnollinen Keski-Pohjanmaa on kutistunut huomattavasti siitä historiallisesta maakunnasta, jossa Ulla Lassi varttui ja josta maailmalle lähti. Äskettäin Kokkolan yliopistokeskus Chydenius sai merkittävän rahallisen tuen, kun Peter Forsströmin perheen omistuksessa oleva Forskor Invest Oy Ab teki 30 000 euron lahjoituksen. Forsström tiedetään myös kulttuurin tukijaksi. Miten Lassi katsoo synnyinmaakuntaansa nykyään? Pitäisikö kaikki varat ja energia keskittää vain tietylle alueelle?

– Koen, että pienelle maakunnalle osaaminen niin tieteessä kuin taiteessa on tärkeää pääomaa, josta tulee pitää kiinni. On erityisen hienoa, että Keski-Pohjanmaalla on haettu alueellisia vahvuuksia, joihin on satsattu. Hiljalleen alueen tunnettavuus on kasvanut myös tieteen ja tutkimuksen saralla. Tässä toki alueen elinkeinoelämällä on ollut merkittävä yliopistollista tutkimusta ja koulutusta tukeva rooli. Jatkossakin tulee huolehtia, että täällä tehtävä tutkimus täyttää kansainvälisestikin mitattuna laatukriteerit. Se on olemassaolomme ehto, hän painottaa.

Tiina Ruotsala, teksti

Jukka Lehojärvi, kuva

#