maanantai 18.2.2019 | 13:48
UUTINEN | KP24

Susi raateli koiran jälleen Ullavassa - katso video metsästäjien tuntemuksista

Pe 8.12.2017 klo 12:20
Toimittaja: Joni Mäki-Petäjä

Kuvaus: Timo Varila

Viime viikonloppuna sattui Ullavassa jälleen tapaus, jossa metsästyskoira jäi suden raatelemaksi ja menehtyi kesken hirvenpyynnin. Hirvimiehet Ari Kankkonen ja Toni Peltoniemi ovat harmissaan tilanteesta.

– Yksitoistavuotias kokenut hirvikoira jäi kahden suden raatelemaksi. Paikannustiedot kertoivat, että koira oli paikoillaan. Haukku loppui ja kyllähän sen melkein arvasi miten oli käynyt. Omistaja löysi koiran hengettömänä, Peltoniemi kertoi.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana on ollut tässä lähialueella kuusi suden tappamaa koiraa ja siihen vielä päälle useita tapauksia, jossa koira on selvinnyt suden hampaista, miehet kertovat.

Metsästäjien mitta alkaa olla jo täynnä. Hirviä pitäisi saada karsittua pois liikenteen ja maanomistajille aiheutuvien hirvivahinkojen takia ja kaikki hirviluvat on kehotettu käyttämään, mutta sudenpyyntiluvat ovat tiukassa.

Susi on kokonaan rauhoitettu eläin ja sen suden kaataminen vaatii aina Suomen Riistakeskuksen myöntämän poikkeusluvan.

– Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueella on useampia susilaumoja. Ullava-Kannus -alueella on vähintään yksi susilauma, jossa useita yksilöitä, Riistakeskuksen Pohjanmaan riistapäällikkö Mikael Luoma

– Poikkeuslupaprosessi etenee niin, että hakijat hakee poikkeuslupaa ja riistakeskus tekee ratkaisun siihen lupaan. Meillä on toimivalta myöntää lupa, jos poiketaan rauhoituksesta. Riistakeskus tekee päätöksen, kun meillä on riittävät tiedot. Jos lupa heltiää se on voimassa enintään 21 päivää.

Susien koiravahingot Luoma luonnehtii erittäin ikäviksi tapauksiksi.

– Koiratapot ovat äärimmäisen harmillisia. Metsästäjille ne tuovat paljon surua. Koiratapot laskevat hyväksyntää susien läsnäololle ja rinnakkaiselolle, Luoma muotoilee.

#
Fingerpori