maanantai 30.1.2023 | 00:02
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Krp:n päällikkö tietovuodon tutkinnasta: Merkittävät asiat pyritään tutkimaan mahdollisimman pian

Su 17.12.2017 klo 15:21
Jussi Orell

Keskusrikospoliisi on kertonut tiedottavansa Puolustusvoimiin liittyvän tietovuodon esitutkinnasta tarkemmin aikaisintaan maanantaina. Tutkinta käynnistyi lauantaina julkaistusta Helsingin Sanomien jutusta, jossa kerrottiin Puolustusvoimien signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta. Krp tiedotti ensin tutkivansa juttuun johtanutta mahdollista tietovuotoa turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja lisäsi myöhemmin, että tutkinnassa on myös turvallisuussalaisuuden oikeudeton julkistaminen.

Krp:n päällikkö Robin Lardot kertoo Lännen Medialle yleisellä tasolla, että esitutkinta pyritään tekemään niin joutuisasti kuin mahdollista. Hän ei kuitenkaan arvioi, miten pitkään tutkinta tulee kestämään.

–  Teemme alusta asti yhteistyötä syyttäjän kanssa ja pohdimme esitutkinnan laajuutta ja toteuttamistapaa. Välttämättä tässä tapauksessa ei ole tarvetta erityiseen priorisointiin, koska merkittävät asiat pyritään muutenkin tutkimaan mahdollisimman pian.

Rikosoikeuden professori Jussi Tapani totesi Lännen Median jutussa sunnuntaina, että journalistisella lähdesuojalla ei tule olemaan jutussa merkitystä, jos epäillyksi joutuu salaisen tiedon luovuttajan lisäksi sen julkaisemiseen osallistuneita, koska epäillyn ei tarvitse tutkinnassa tai oikeudessa puhua itseään vastaan.

Lardot on samaa mieltä.

–  Lähdesuojalla ei ole kovin suurta merkitystä, jos henkilöä ei kuulla todistajana.

Lardot pitää turvallisuussalaisuuden paljastamiseen liittyvää rikostutkintaa harvinaisena, mutta ei ainutlaatuisena.

#