perjantai 22.2.2019 | 13:56
UUTINEN | KP24

Puun osuus koulurakentamisessa kasvaa

Ti 13.2.2018 klo 12:57

Huonokuntoiset koulut sisäilmaongelmineen ovat ongelma myös Keski-Euroopassa. Vaikka on alueita, joilla halutaan suosia puuta, yhä useammin puu tulee hankkeisiin aidon kilpailun kautta. Laadullisten tekijöiden lisäksi puurakentamisen valttina on nopeus. Puun rahoittava vaikutus on todettu uusissa kouluissa.

Puuinfon haastatteleman Grenoblessa työskentelevän arkkitehti Veronique Kliminen mukaan Ranskassa poliittinen tahto ohjaa kuntia rakentamaan kouluja puusta.

– Kaikissa toimistoni toteuttamisessa kouluhankkeissa pormestari on halunnut puuta rakentamiseen ja puun käyttö on ilmaistu jo kilpailun julkistamisen vaiheessa.

Suomessa ja muissakin pohjoismaissa käydään keskustelua rakentamisen home- ja kosteusongelmista, joiden seurauksena kiinnostus puun käyttöön esimerkiksi koulu- ja päiväkotirakentamisessa on kasvanut.

Vanhojen koulurakennusten sisäilmaongelmat tuntuvat olevan suurin puukoulurakentamisen vauhdittaja meillä ja muualla. Kun korjaamiseen liittyy riski, etteivät sisäilmaongelmat välttämättä helpota, päätös uuden rakentamisesta on houkutteleva. Rakennettujen esimerkkien valossa uusissa puukouluissa sisäilmaongelmista onkin päästy eroon.

Puuinfo muistuttaa, ettei puurakentaminen automaattisesti johda hyvään sisäilmaan. Puukoulun rakentaminen edellyttää suurta huolellisuutta ja kosteusturvallisuudesta huolehtimista jo rakennusaikana. Puukouluihin rakennetaan myös muita kuin puurakenteita ja myös niiden osalla tulee olla huolellinen. Muovimattoa ei saa liimata märän betonin päälle puukoulussakaan.

Suomessa on tällä hetkellä paljon puukouluhankkeita liikkeellä. Hirsitaloteollisuuden tilastojen mukaan parhaillaan on rakenteilla tai suunnitteilla peräti kymmenen hirsikoulua. Näiden lisäksi suosiota ovat saaneet puiset viipalekoulut, joita voidaan tehdä joko pysyviksi rakennuksiksi tai väistötiloiksi.

Pian käyttöön vihittävä Kuhmon Tuupalan koulun on kansainvälisestikin hieno esimerkki massiivipuulevyistä rakennetusta koulusta. Sen kustannustehokas toteutus kantanee esimerkkinä pitkälle.

#
Fingerpori