maanantai 5.12.2022 | 17:27
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Presidentti Niinistö osallistuu sovinnonpuheen valtakunnalliseen juhlaan Nivalassa

Ti 27.3.2018 klo 16:34

Kyösti Kallion sovinnonpuhetta juhlitaan Nivalassa lauantaina 5. toukokuuta. Juhlassa kunniavieraina ovat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä ja piispa Samuel Salmi. Juhla on osa Suomen sisällissodan Muistovuosi 1918 -hankkeen valtakunnallista ohjelmaa.

Päivä alkaa kunniakäynnillä presidentti Kyösti Kallion ja Kaisa Kallion haudalla ja jatkuu ruokailulla ja juhlalla Kyösti Kallion koululla. Juhlan järjestävät Kyösti ja Kalervo Kallion museosäätiö, Nivalan kaupunki ja Nivalan seurakunta.

Sata vuotta sitten juuri itsenäistynyt Suomi oli sodassa. Toukokuun alussa Kyösti Kallio palasi sodan jälkeen kotiinsa Nivalaan. Jo toukokuun 5. päivänä Kyösti Kallio puhui Nivalan kirkossa, jonka väki oli täyttänyt ääriään myöten.

- Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä.

Kallion Nivalan kirkossa 5.5.1918 pitämästä puheesta on tullut yksi Suomen suurista puheista. Lainaus puheesta on totuttu laittamaan sitaatteihin, vaikka puhetta ei ole löytynyt Kallion kirjoittamana alkuperäisdokumenttina. Kallion elämänkerran kirjoittanut professori Kari Hokkanen pitää mahdollisena, ettei Kallio kirjoittanut puhetta lainkaan, vaan puhui vapaasti.

#