torstai 5.12.2019 | 22:45
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Näin tulvat etenivät viikonloppuna – lähetä kuvia Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta

Ma 23.4.2018 klo 08:48

Katariina Poranen

Viikonloppu kului Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla tavanomaista runsaampia tulvia seuraten.

Jo viikko sitten ely-keskus varoitti, että alueen jokien vesistöjen vedenpinnat lähtevät viikolla nousuun.

Torstaina jäät alkoivat lähteä liikkeelle Perhonjoessa ja Kalajoessa.

Perjantaiaamuna tilanne äityi pahaksi Pohjois-Pohjanmaalla Alavieskassa, kun jääpato tukki Kalajoen sekä Kähtäväojan ja taloja jouduttiin suojaamaan tulvavesiltä Alavieskan keskustan tuntumassa.

Viikonloppuna Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa tulviva Perhonjoki nosti tielle jäälohkareita ja esimerkiksi Söderbackantie jouduttiin lauantaina katkaisemaan liikenteeltä. Joki virtasi vuolaasti myös Vetelissä ja Perhossa, missä se tulvi keskustan pelloille.

Pohjois-Pohjanmaalla lauantaina Jokilaaksojen pelastuslaitos joutui poikkeuksellisesti pyytämään puolustusvoimien apua, koska Kalajoen kasvaneet jääpadot aiheuttivat vaaraa jokivarsien asukkaille. Tuolloin pelastuslaitos oli suojannut jo yli kymmenen rakennusta tulvilta Alavieskassa ja Pyhäjoella.

Puolustusvoimat varautuivat räjäyttämään jääpatoja Kalajoesta sunnuntaina. Räjäytyksiä ei viikonloppuna kuitenkaan tehty, sillä kaivinkonetyöt saivat Kalajoen vedenpinnan laskemaan. Pelastuslaitos ja puolustusvoimien pioneerit jäivät valmiuteen uusien tulvien varalta.

Sunnuntaina Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos kertoi Twitterissä, että kaikki Perhonjoen jäät etenivät sunnuntaina vauhdilla mereen ja joki on nyt auki. Pelastuslaitos julkaisi myös videon mereen virtaavista jäistä.

Tulvatilanteeseen ei ole tulossa nopeaa helpotusta, sillä ennusteiden mukaan alueen vesistöt tulvivat vielä ainakin viikon.

Julkaisemme myös lukijoiden kuvia tulvista. Niitä voi lähettää Keskipohjanmaan toimitukseen: toimitus@kpk.fi

Katso myös videoita tulvista:

Kalajoessa useita jääpatoja – katso video Alavieskan Ylikäännän kylältä

Kalajoki tulvii Alavieskan keskustassa - lukijan dronevideolta näkee tulvan laajuuden

Jääpato aiheutti tulvan Alavieskaan

#