torstai 30.6.2022 | 01:08
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Roskajuoksu haastaa kuntoilemaan ja siivoamaan ympäristöä

Ke 2.5.2018 klo 15:00

Plogging rantautuu Kokkolaan. Ruotsissa muoti-ilmiöksi noussut harrastus on saanut nimensä sanoista jogging ja plocka upp. Lajissa yhdistyvät kuntoilu ja roskattoman luonnon edistäminen.

Suomessa plogging-ryhmiä on jo useita. Siivouspäivä on lanseerannut kahden kirpputoripäivän lisäksi myös roskajuoksupäivät. Ensimmäinen on sunnuntaina 6. toukokuuta ja seuraavat aina kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Kokkolassa täkyyn tarttui Tiia-Lotta Lintula sekä hänen kuntosalinsa LiikeVoima.

– Ystäväni oli tykännyt Siivouspäivän tapahtumasta eikä innostumiseeni enempää tarvittukaan. Olen ekologinen ihminen – syön luomuruokaa ja käytän ekologisia pesuaineita sekä kotonani että kuntosalilla.

Lintula suree roskaamista.

– Kokkolassakin roskataan tosi paljon. Varsinkin muovia päätyy luontoon järkyttävät määrät ja se aiheuttaa luonnolle ja eläimille paljon haittaa.

Roskajuoksussa voi yhdistää liikunnan ja luonnon siivoamisen.

– Kaksi minulle tärkeää asiaa samassa ”paketissa”, Lintula toteaa.

Lintula kutsuu sekä omat asiakkaansa että kaikki luonnon ystävät mukaan. Liikuntakeskus tarjoaa roskapussit ja kerättyjen roskien kuljetuksen hoitaa Talonhoitoyhtiö Aro.

– Omat hanskat mukaan. Mitään muita erityisvarusteita ei tarvitse.

Ensimmäisellä kerralla Kokkolan plogging lähtee Liikevoiman pihalta Koppisentie 4:stä sunnuntaina kello kaksitoista.

– Siivotaan tästä lähiympäristöä. Seuraavilla kerroilla voimme ottaa kohteeksi esimerkiksi Santahaan tai Roskarukan alueet. Nehän ovat hyviä treenipaikkoja erityisesti polku- ja porrasjuoksuun.

Ploggaus kuluttaa kaloreita hieman enemmän normaaliin hölkkäykseen verrattuna. Samalla reidet ja pakarat saavat hyvää treeniä. Kyykkäyksestä kohenee lihaskunto ja vähän tulee tasapainoharjoitustakin.

– Samalla syvien ja tukilihasten merkitys korostuu. Kannattaa kuitenkin muistaa oikeat asennot, ettei selkä kipeydy.

www.facebook.com/events/2070923886518360/

Maisa Järvelä

#