lauantai 23.10.2021 | 08:06
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pääkirjoitus 22.5.: Näin puolustetaan armeijaa - ministerin heitto naisten vuoden jäähystä oli harkittu ylilyönti

Ti 22.5.2018 klo 00:05

Pienimuotoisen uutispommin pudottaja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sai perjantaina paljon näkyvyyttä. Naiset pois vuodeksi armeijasta - kommentti nostatti odotetusti paljon puhetta. Totta kai ministeri jatkoi ajatustaan sanomalla, että hänellä ei tietenkään ole mitään naisten palvelusta vastaan. Herättely onnistui. Parrat pärisivät ja kypärän leukahihnat tiukkenivat. Naisten merkitystä maanpuolustuksessa arvioitiin monesta suunnasta. Ihmettelijöitä riitti säästöavaukselle, ja varsinkin kohteelle mistä säästöjä esitettiin kaavittavan kokoon.

Puolustusministerin tehtävä on omalta osaltaan puolustaa armeijaa ja varmistaa sen toimintakyky. Raha on se, joka sai nyt puolustusministerin hyökkäykseen. Raha, joka pitäisi saada säästettyä.

Puolustusministeri vauhditti puolustusvoimien säästökeskusteluita ottamalla yhdeksi vaihtoehdoksi naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämisen "joksikin aikaa". Tuo joksikin aikaa tarkentui vuodeksi ja säästöä ministeri laskeskeli tulevan neljä miljoonaa euroa. Niinistön avaus ei ollut ajattelematon sivallus tai kömmähdys. Armeija on suurien säästöleikkausten edessä ja jostakin kuluja on väistämättömän edessä leikattava. Niinistön toinen mielenkiintoinen avaus varuskuntien sulkemisen jälkeen ahtaudessa kärsivän armeijan ongelmiin oli varusmiesten- ja naisten majoittaminen väliaikaisiin kontteihin tai telttoihin.

Julkinen talous on isojen säästöjen kohteena ja parin vuoden päästä puolustushallinnon on kevennettävä kulurakennetta. Porrastetusti rahat hupenevat vuodesta 2020 alkaen. Niinistö lähti soittamaan hälytyskelloja, jotta säästökeskustelulle jäisi aikaa. Ei mikään huono strategia niukkuuden kurimuksen uhatessa. Kyllä puolustusministeri tietää, kuinka puolustusvoimia puolustetaan. Jokainen myös tietää, että naisten vapaaehtoista asepalvelusta ei laiteta jäähylle. Säästöt löytyvät joltakin muulta momentilta.

Muuttuneet sotilaalliset uhkakuvat ja lähialueiden jännittyneeksi jäätynyt tilanne ovat vaatineet puolustusvoimia myös uusiutumaan. Valppaus, tehokkuus ja yhteistyö ovat olleet avainsanoja puolustusvoimien toimintakyvyn päivittämisessä. Isot hankinnat ovat vireille tuleville vuosikymmenille, kun taivaalle täytyisi saada uusia siipiä.

Puolustusministeri Niinistö on huolissaan puolustusbudjetin kohtalosta tulevaisuudessa. Säästöpaineet puskevat puolustusvoimien tavoin myös muualle julkiseen talouteen. Säästökohteiden listaaminen ei ole koskaan miellyttävää, mutta vaihtoehtoja on hyvä uskaltaa tuoda julki. Naiset pois vuodeksi armeijasta oli harkittu ylilyönti, jolla puolustusvoimien säästöt nostettiin parrasvaloihin.

Tapani Postila

#