torstai 11.8.2022 | 21:19
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Veden happamuustaso laski voimakkaasti Pyhäjärvellä: kalakuolemia Junttiselällä ja Pyhäjoessa

Ma 21.5.2018 klo 12:46 | päivitetty ma 12:47

Arja Kangas

Pyhäjärvi

Pyhäjärven Junttiselältä ja sieltä lähtevästä Pyhäjoesta on havaittu kalakuolemia viime viikon loppupuolella ja viikonlopun aikana. Kalakuolemien syy johtuu järviveden happamuustason laskusta.

– Junttiselän vesi on talvisin hapetonta ja kun jäät lähtevät ja kevätkierto käynnistyy, niin vesi hapettuu ja kemiallinen reaktio pudottaa veden happamuuden niin alas, että se tappaa kalat, selventää Ari Mikkonen Pyhäjärven kaupungilta.

Tavallisesti PH-arvo on Junttiselällä yli kuuden, mutta viime viikolla se laski voimakkaasti reilusti alle viiteen. Havaintoja on saatu pääasiassa kuolleista särkikaloista.

– Hauet ja ahvenet kestävät paremmin, mutta nyt on menty jo melkein viikko alhaisella tasolla, niin vaikutukset voivat olla kovia. Jonkin verran vaikutuksia on ollut muuhunkin kalastoon, Mikkonen toteaa.

Tässä vaiheessa tilanteeseen ei auta muu kuin odottelu.

– Vesimassat ovat pyörähtäneet ja sekoittuneet. Tällä hetkellä happamuuden viimeisin lukema on 5,6, joten parempaan päin ollaan menossa.

Kalakuolemia havaittiin Pyhäjärven Junttiselällä myös viime keväänä. Silloin happamuus vei Pyhäjokeen vastaistutetut kirjolohet. Tänä keväänä kirjolohia ei ehditty istuttaa.

#