lauantai 23.10.2021 | 06:47
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pääkirjoitus 23.5.: Mennään bussilla - tarjottaisiinko maksuttomia kyytejä juhlavuoden kunniaksi?

Ke 23.5.2018 klo 00:05

Ei ole olemassa ilmaisia lounaita tai ilmaisia bussimatkoja. Ilmaisuuden takana seisoo kuluista vastaava maksaja. Maksuttomuutta voidaan kokeilla ja sitä on kokeiltu monenmoisessa. Joskus maksuttomuuden kautta saadaan aikaan hyötyä ja hyvää. Maksuttomuus ei ole kuitenkaan mikään automaatio, joka tuo onnen tullessaan. Omavastuu ja pienikin maksu voi motivoida käyttäjää vastuullisuuteen.

Eräs maksuttomuuden ilosanoma leviää Suomenlahden eteläpuolelta. Tallinnassa muutaman vuoden jo käytössä ollut joukkoliikenteen maksuttomuus on osoittautunut menestystarinaksi. Ylen uutisen mukaan ainakin asukkaat ovat ottaneet ilmaisuuden riemuiten vastaan, ja monet kirjoja muualla Viron maalla pitäneet ovat siirtyneet maksuttomuuden innostamana virallisestikin pääkaupunkilaisiksi. Nyt maksuttoman joukkoliikenteen mahdollisuutta levitetään läpi Viron. Maakuntien miehille ja naisille esitetään samaa ilmaista mallia. Mikä toimii suuressa kaupungissa ei ehkä toimi maaseudulla. Soraääniä kuuluu hiljeneviltä seuduilta: Mitä auttaa maksuttomuus, jos busseja ei edes kulje?

Suomessa vain Ahvenanmaalla täysin maksutonta julkista liikennettä on testattu, mutta sekin kokeilu on lopetettu. Maksuttomuuden vastustajat päättivät, että haitat ovat hyötyjä suurempia. Hyötyliikunnalliset asiat tulivat myös esille, kun ilmainen bussi innosti istumaan linja-auton penkkiin maisemia katselemaan omatoimisen liikkumisen sijaan.

Kouvola ei kavahtanut maarianhaminalaisten perääntymistä vaan otti keväällä startin valmistellakseen julkisen liikenteen muuttamista maksuttomaksi kaupunkinsa asukkaille. Kaupunkibrändiään ahkerasti kohentava Kouvola ei kiirehtinyt aikataulun kanssa, koska asukkaita maksuton bussi kuljettaisi vasta vuonna 2030. Kouvola sai kuitenkin jo nyt haluamaansa näkyvyyttä.

Maksuttomuudella ratsastaminen tai yltiöpäiseltäkin tuntuvien ideoiden kehittely voivat poikia toteuttamiskelpoisia kohteita. Ilmaisuutta voi aina miettiä, mutta muistaa samalla laskujen tulevan aina maksettavaksi. Mallia saa ottaa ja kopiointikaan ei ole kielletty.

Kokkola viettää parin vuoden päästä 400-vuotisjuhliaan. Vuoden 2020 juhlista kannattaa ottaa kaikki irti kaupunkilaisten iloksi ja historiallisen kaupungin markkinoinnin avuksi. Kaupunkilaisille tarjottava ilmainen helikopterikyyti juhlakesänä Tankkariin olisi varmasti liioittelua. Ei ole tarpeen tarjota myöskään pysyvästi ilmaisia busseja tai asukkaille ämpäreitä, mutta hyvissä ajoin on oltava liikkeellä. Juhlavuosi on nostettava esille laajasti jo nyt, kun syntymäpäiväkakun sadat kynttilät ovat vielä sytyttämättä.

Tapani Postila

#