torstai 30.6.2022 | 01:36
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Harvinaisen raju paloaalto koettelee Keski-Pohjanmaan turvetuotantoalueita: apuun pyydettiin Rajavartiolaitos, kymmeniä varusmiehiä ja paikallisia maanviljelijöitä

To 24.5.2018 klo 07:53 | päivitetty to 10:41

Katariina Poranen

Keskiviikkona Keski-Pohjanmaan turvetuotantoalueilla syttyi kolme suurpaloa. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen pelastusjohtajan Jaakko Pukkisen mukaan tilanne on erittäin harvinainen.

– Meillä on ollut käytössä jokainen pelastuslaitoksen asema, toistasataa ihmistä on ollut töissä ja tälläkin hetkellä sammutustöissä on useita kymmeniä työntekijöitä.

Tuli pääsi irti Kaustisella Lähdenevalla ja Lumppionnevalla sekä Halsualla Kairinevalla. Lähdenevalla palaa edelleen. Siellä sammutustyöt ovat kesken ja jatkuvat vielä pitkään.

– Palopesäkkeet pitää saada sammutettua, ettei palo pääse enää leviämään. Yöllä palopesäkkeitä on ollut paras sammuttaa, sillä silloin tuuli on laskenut ja ilma on viileämpi, Pukkinen kertoo.

Pelastuslaitoksen työntekijät tekevät paikan päällä 6–9 tunnin työvuoroja. Apuun on jouduttu pyytämään myös Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat ja paikallisia maanviljelijöitä sekä turveurakoitsijoita.

Rajavartiolaitoksen helikopteri auttoi sammutustyössä keskiviikkona. Helikopterin odotetaan saapuvan paikalle myös torstaina aamupäivällä.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Lähdenevan sammutustöihin saatiin avuksi 30 varusmiestä Niinisalosta.

Tulipalon tilannetta on tarkkailtu lentokoneesta käsin. Palolentokone on lähtenyt Kruunupyyn kentältä myös torstaiaamuna. Paikalliset maanviljelijät ja turveurakoitsijat ovat tuoneet palopaikalle vettä.

– Yhteistyö pelaa urakoitsijoiden ja maanviljelijöiden kanssa loistavasti, se on ollut saumatonta ja porukka oli heti valmiina, pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen.

Lumppionnevalla ja Kairinevalla maastoa paloi muutamia hehtaareja. Lähdenevalla vahinkojen arvioidaan olevan noin 50 hehtaarin luokkaa. Tuli on tuhonnut siellä turvetuotantoalueen lisäksi läheistä metsää.

Maasto palaa nyt erityisen herkästi, koska se on talven jäljiltä vielä kuiva eikä sateita ole saatu. Kova tuuli lisää tulipalon leviämisriskiä. Pelastuslaitos muistuttaakin nyt kaikkia erityiseen varovaisuuteen.

– Älkää sytyttäkö tulta, tehkö tulitöitä tai muuta kipinöintiä tai lämpöä aiheuttavia töitä paikoissa, missä on palavaa luontoa ympärillä, Pukkinen varoittaa.

LUE LISÄÄ: Turvepalon sammutustyöt jatkuvat Kaustisella – tältä Lähdenevalla näytti yöllä

Muonituskärry ensikertaa tositoimissa - ruokaa tarjoillaan sammutustyötä tekeville vuoroissa

#