lauantai 23.10.2021 | 07:36
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pääkirjoitus 25.5.: Odottaako piikin päässä pelastus? Vanha kunnon käsien pesu on vielä voimissaan

Pe 25.5.2018 klo 00:05 | päivitetty pe 07:34

Ei kai tuosta sairaudesta tarvitse täällä huolestua? Tautia on vain Afrikassa? Uutisissa epämiellyttävä vieras ebola on yhä tiheämmin noussut esille. Useaan kertaan lannistettu tauti on jälleen lähtenyt leviämään. Kansainvälisesti riskitaso on edelleen matala. Ebolatartunnan saamisesta ei tarvitse täällä suurta huolta kantaa, mutta unohduksiin sitä ei voi kadottaa.

Suomessa ei ole todettu yhtään ebolaviruksen aiheuttamaa tartuntaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ebola on sairaus, johon ei ole lääkekeinoa. Tänä päivänä globaalissa maailmassa ihmiset liikkuvat nopeasti maapallolla ja virukset kulkevat mukana. Virus ei tunne rajoja tai rajoituksia.

Korkea kuolleisuus ja lääkehoidon puute saavat herätyskellot aina soimaan sairauden vaarallisuudesta. Viruksen aiheuttamaan veronvuotokuumeeseen sairastuneiden keskuudessa ennuste selviämisestä on huono.

Ebola ei onneksi kuulu herkimmin tarttuvin; se ei tartu ilmateitse, hyttysten välityksellä eikä pilaantuneen ruoan tai veden välityksellä. Ebola tarttuu paljon huonommin kuin esimerkiksi flunssa.

Ebola on yksi huolestuttavimmista sairauksista, jonka torjunnan kehittäminen on pahasti vaiheessa. Ebola ei ole uusi ja outo sairaus, mutta rokotteen saaminen kokeista kentälle kestää. Edellinen ebolaepidemia koettiin muutama vuosi sitten Länsi-Afrikassa ja tämän kevään aikana Kongon demokraattisessa tasavallassa on levinnyt kaikkiaan jo yhdeksäs ebolaepidemia.

Maailman terveysjärjestö on toistaiseksi sallinut ebolarokotteen käytön vain hätätilanteissa, ja sellainen on päällä epidemian riivaamalla alueella. Rokote on kokeissa osoittautunut lupaavaksi ebolan torjunnassa, mutta todellinen teho paljastuu vasta nyt. Rokotteen torjuntakykyä virusta vastaan arvioidaan hetki hetkeltä. Rokotteelta odotetaan paljon, jotta ebolaepidemiat saataisiin jatkossa ehkäistyä. Pahimmillaan epidemia voisi levitä maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, vaikka sellaisesta ei ole ollut merkkejä.

Kongon demokraattisessa tasavallassa torjunta aloitettiin ripeästi ensimmäisten ihmisten sairastuttua tautiin. Torjunnan nopeudesta huolimatta tauti ehti levitä miljoonakaupunkiin ja WHO nosti alueellisen riskiarvion erittäin korkeaksi. Ebolan leviämisen ja jarruttamisen välillä on päättymätön kamppailu.

Ebola on trooppinen tarttuva tauti ja sitä voi ehkäistä tutuilla konsteilla. Hygienia on virusten vihollinen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos neuvoo alueella liikkuvaa matkailijaa noudattamaan viranomaisten ohjeita ja huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta. Vanha kunnon perusteellinen käsienpesu lyö kynsille viruksia flunssasta ebolaan.

Tapani Postila

#