lauantai 23.10.2021 | 08:12
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pääkirjoitus 28.5.: Loma on ihmisen parasta aikaa - älä ruuhkauta kesääsi, koska stressi voi viedä pikkurillin

Ma 28.5.2018 klo 00:05

Kiivain lomasesonki alkaa olemaan käsillä. Koulut sulkeutuvat ja koululaiset lähtevät kuka mihinkin kesänviettoon. Monilla työpaikoilla kesätyöntekijät ottavat pestinsä vastaan ja lomalaiset siirtyvät hetkeksi sivuun. Opiskelijat ovatkin tuiki tarpeellista työvoimaa, jotta kesän arkikin pyörisi jouhevasti. Ei kaikkia lomasuunnitelmat kosketa tai loman alkua näyttävä päivä hehku punaisena kalenterissa. Mutta moni työssäkäyvä on lähellä lomansa lähtölaukausta. Varmasti moni eläkeläinenkin on ajoittanut lomasuunnitelmia suven keskelle.

Suomen lomakausi jatkaa omalla painollaan erillään Keski-Euroopan elokuisesta lomahumusta. Koululaisten kesälomien myöhentämisestä ja ajankohtien rukkaamisesta on keskusteltu. Kaikkien lomaosasten paikalleen saaminen ja kaikkien osapuolten kuuleminen ei ole aivan helppo asia. Ehkä vielä jonakin päivänä kesälomakalenteria käännetään myöhäisempään asentoon, mutta nyt mennään pohjolan tyylillä. Isoin joukko kesälomalaisia lähtee työpaikoiltaan pidemmälle tauolle perinteiseen tapaan juhannukselta.

Lomalla ei olla kiinni arjessa. Tehdään sitä, mikä muuten jäisi tekemättä tai mitä ei ehtisi tekemään. Tavataan tuttuja ja tuntemattomia. Ollaan kotona tai käydään vierailulla. Pysytään kauniissa kotimaassa tai lähdetään kauas ulkomaille. Tai ollaan vaan tässä ja nyt - lomalla.

Loman ei kuitenkaan pitäisi olla täyteen pakattua ja suorittamispakosta kipuilevaa kärvistelyä. Sellaisenkin loman voi itselleen laatia, jos mielenlaatu on oikea ja extremestä pitää. Aikataulutkin voi virittää minuutilleen, jos niikseen tulee. Mutta hurjimpienkin lomafantasioiden toteuttamisessa kannattaa pitää mielessä oma jaksaminen ja varsinkin muiden samaan lomailuruljanssiin joutuvien. Ruuhkauttamalla kesälomasi voit myös pilata muiden loman.

Lomastressille ei kannata antaa edes pikkurilliä. Stressin saa kyllä hankittua, jos antaa homman lähteä käsistä ja jaloista. Loma ja stressi ovat huono yhdistelmä, kun työhön palatessa pitäisi olla virkistynyt ja valmis uusiin haasteisiin.

Loman pitää olla lomailijansa näköinen. Lomanviettotapoja on tasan yhtä monta kuin lomalle lähtijääkin. Loman pitää sisältää laatuaikaa itselle ja läheisille, mutta kukaan ei sano mihin sen aikansa lopulta käyttää. Kompromisseihin täytyy olla tietysti valmis, jos perheen ja ystävien kanssa lomansa jakaa.

Jokainen tietää, että kesäloma on vain kerran vuodessa. Elämää on kuitenkin ympäri vuoden, joten kaikkea ei tarvitse nähdä ja kokea yhdellä lomalla. Se mikä alkavalla lomalla ehkä jää saavuttamatta odottaa ehkä seuraavalla lomalla.

Hyvää kesälomaa.

Tapani Postila

#