lauantai 23.10.2021 | 08:52
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pääkirjoitus: Sote-draama jatkuu

Su 27.5.2018 klo 00:05

Jännäksi menee. Eilen putkahti julkisuuteen eli Iltasanomiin tietovuoto. Lehden haltuunsa saaman perustuslakivaliokunnan valinnanvapausluonnoksen mukaan valiokunta ei olisi valmis hyväksymään sote-aikatauluja esitetyssä muodossa vaan vaatimassa niiden siirtämistä tuonnemmas.

Ensi viikolla ollaan viisaampia. Perustuslakivaliokunnan pitäisi tuolloin lausua sanottavansa sote- ja maakuntauudistukseen ja ennen kaikkea sen pykäliin valinnanvapaudesta.

Lakiesityksen mukaan henkilökohtainen budjetti ja asiakasseteli olisivat tulossa voimaan heti uudistuksen alussa 2020. Kansalaiset pääsisivät valitsemaan julkisen tai yksityisen sote-keskuksen vuotta myöhemmin ja hammaslääkärinsä julkisilla varoilla 2022. Perustuslakivaliokunta voi kuitenkin päivämääriä muuttaa.

Valiokunta ottaa kantaa myös maakuntavaalien ajankohtaan. Voivatko ensimmäiset maakuntavaalit olla lokakuun lopussa vai pitääkö ne järjestää joskus myöhemmin. Vaalien ajankohdalla on merkitystä ennen muuta eduskunnan ulkopuolisille poliittisille ryhmille. Ne voivat hakea vaalirahan keräyslupaa vasta, kun vaalilaki on hyväksytty.

Jos lakipaketti hyväksytään, Keski-Pohjanmaalla päästään valinnanvapautta kokeilemaan vuoden 2019 alussa. Soite sai luvan vammaisten henkilökohtaisen budjetin pilotointiin. Kokeilu koskee vammaisia aikuisia ja perheitä, joissa on alle 18-vuotias vammainen lapsi.

Tammikuussa nämä asiakkaat saavat itse päättää, keneltä palveluntuottajalta palvelunsa hankkivat ja maakunta maksaa lystin määrittelemillään reunaehdoilla.

Keski-Pohjanmaalle haettiin myös sote-keskuspilottia, mutta sitä ei hyväksytty. Jos kokeilu olisi sallittu, se olisi koskenut Toholammin terveyskeskusta, jonka Attendo on jo ostanut.

Nythän Soite hoitaa potilaita Toholammilla kunnan tiloissa, ja jos pilotti olisi mennyt läpi, Attendon terveyspalvelut ostava Terveystalo olisi voinut avata sen tiloihin oman terveysaseman. Nyt näyttää siltä, että ainakin puolentoista vuoden ajan Soite toimii Toholammin terveyskeskuksessa joko kunnan tai Terveystalon vuokralaisena.

Sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Keski-Pohjanmaalla on koko ajan valmisteltu tulevaa sote- ja maakunta-aikaa. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on käynnistynyt hanke, jossa pyritään mahdollisimman autenttisesti miettimään ja mallintamaan, mitä uudet lakipykälät alueella käytännössä tarkoittavat.

Soite taas on jo tuottaja-organisaatioltaan valinnanvapautta vaille valmis uuteen sote-aikaan.

Antti Savela

#